ΠΑΤΡΑ: Λύση, σύντομα, για τα αδέσποτα ζώα, από τον δήμο – Στο Δρέπανο σε παλιά πανσιόν, μέσα στο 2020

Μετά τις κοινωνικές πιέσεις για λύση στα αδέσποτα  από τον Δήμο Πατρέων  έχει προκριθεί η λύση της διαδημοτικής συνεργασίας με τον Δήμο Αιγιαλειας σε ακίνητο που βρίσκεται στο Δρέπανο.
Στο φάκελο που θα υποβάλει ο Δήμος Πατρέων στη διεύθυνση κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αδειοδότηση θα περιλάβει τις προμήθειες εξοπλισμού (π.χ. τραπεζιών εξετάσεως κ.ά.), τα αναλώσιμα, την συνεργασία με κτηνίατρο μέσω διαδικασίας που επιτρέπει ο νομοθέτης καθώς η παρουσία επιστημονικού υπεύθυνου είναι προϋπόθεση για να λάβει την άδεια και δεν μπορεί να κάνει μόνιμη πρόσληψη, τη σίτιση κ.λ.π.
Οπως ο  γενικός γραμματέας του Δήμου Πατρέων, Νίκος Τσιμογιάννης, ο στόχος είναι να λειτουργήσει η δομή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, εφόσον δεν προκύψουν γραφειοκρατικές δυσκολίες. Οσον αφορά στη συνεργασία με κτηνίατρο μακροπρόθεσμα θα αιτηθεί ο Δήμος την πρόσληψη ενός.
Στο ακίνητο του Δρεπάνου κατέληξε ο Δήμος μετά από έρευνα που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού.
Επίσης, διερευνάται αν υπάρχουν εργαζόμενοι του Δήμου που θα επιθυμούσαν να στελεχώσουν την υπό σύσταση δομή με την ιδιότητα του βοηθητικού προσωπικού, της ευθύνης για την καθαριότητα, την περισυλλογή κ.ά.
Στο αρχικό στάδιο της έρευνας εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εργαζόμενους που επιθυμούν να μετακινηθούν στη συγκεκριμένη νέα υπηρεσία. Παράλληλα, έχει παραγγελθεί ειδικό όχημα περισυλλογής για τα αδέσποτα. Στη νέα δομή θα παρέχεται κτηνιατρική περίθαλψη για τα τραυματισμένα ζώα και ο στόχος είναι σταδιακά να περάσει από το δημοτικό κτηνιατρείο ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός αδέσποτων για στείρωση, σήμανση και εμβολιασμό. Τα ζώα θα φωτογραφίζονται και τα στοιχεία τους θα αναρτώνται σε ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει ο Δήμος για πιθανή υιοθέτηση από πολίτες.
Εκτός από την διαδημοτική συνεργασία με την Αιγιάλεια, ο Δήμος Πατρέων θα συνεργαστεί με φιλοζωϊκούς συλλόγους και σωματεία της πόλης που ενημερώνονται συχνά για τέτοια περιστατικά από πολίτες.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι χρήσιμη η συμμετοχή στην προσπάθεια της Άντας Δημοπούλου, μέλους φιλοζωϊκών οργανώσεων επί σειρά ετών, που της ανατέθηκε πρόσφατα η πολιτική ευθύνη με απόφαση της Δημοτικής Αρχής.