ΠΑΤΡΑ: Φθάνει το φυσικό αέριο το 2021-Το συνολικό μήκος του δικτύου θα είναι 208,8 χιλιόμετρα

Ανάγκη για το πάρσιμο άμεσων πρωτοβουλιών για το έργο της κατασκευής του δικτύου του φυσικού αερίου για τη Δυτική Ελλάδα και της συγκρότησης δεξαμενών αποθήκευσης LNG, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες, χρειάζεται να γίνει από πλευράς τοπικών φορέων και κυρίως από την ΔΕΔΔΑ, τον βασικό διαχειριστή του εν λόγω προγράμματος.

Οι διαδικασίες για το έργο, έχουν μπει σε μία κατεύθυνση κυρίως χάρις στην ολοκληρωμένη μελέτη που παρουσίασε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, τον περασμένο χειμώνα, σχετικά με τα σημεία κατασκευής των δεξαμενών που θα πρέπει να αποθηκεύεται το φυσικό αέριο, ώστε να μοιράζεται από εκεί στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Ωστόσο, η ΔΕΔΔΑ θα πρέπει να καλέσει όλους τους φορείς εκ νέου για να αποφασίσουν από κοινού την κάθε λεπτομέρεια, με δεδομένο ότι ο χρόνος τρέχει και χρειάζεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκείνες, έτσι ώστε αργότερα να μην κινδυνέψει να χαθεί το έργο. Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή δύο εγκαταστάσεων για την πόλη της Πάτρας, μία για την ΒΙΠΕ, μία ακόμα για τον Πύργο και μία για το Αγρίνιο.

Το συνολικό μήκος του δικτύου στην Πάτρα θα είναι 208,8 χιλιόμετρα, στο Αγρίνιο 54 χιλιόμετρα και στον Πύργο 18. Σε ότι αφορά την Πάτρα οι προτεινόμενες θέσεις του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για την κατασκευή εγκαταστάσεων δεξαμενών LNG είναι τέσσερις: Στο ΒΙΟΠΑ Γλαύκου, κοντά στην Πατρών Τριπόλεως, στο Βιοτεχνικό Πάρκο του Ρίου και παραπλεύρως του Χάραδρου.

\

Οι προτάσεις αυτές του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος είναι με βάση την κείμενη νομοθεσία και τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας της ΔΕΔΔΑ. Η τελευταία όμως θα πρέπει να διερευνήσει τους χώρους που προτείνονται και να εξετάσει κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα τα οικόπεδα αυτά να έρθουν στην κατοχή της ή να τα μισθώσει.

Μια διαδικασία που με βάση τις πληροφορίες που έχει το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος για το ζήτημα είναι σε εξέλιξη. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασιστούν οι τελικές προτάσεις για τις δεξαμενές, να γίνουν οι μελέτες και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Το έργο για τις τρεις πόλεις είναι συνολικού προϋπολογισμού 33,2 εκατομμυρίων ευρών και έχει σχεδιαστεί για να υλοποιηθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ από το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του.

Το δίκτυο προβλέπει σε πρώτη φάση 2.603 συνδέσεις για την Πάτρα, 715 για το Αγρίνιο και 188 για τον Πύργο, φτάνοντας μέχρι το 2023 συνολικά τις 4.000 συνδέσεις. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί και εφόσον γίνουν οι διαδικασίες που πρέπει το φυσικό αέριο θα φτάσει στα πρώτα σπίτια της Πάτρας το 2021.

Κάτι που θα δώσει μία μεγάλη οικονομική ανάσα, σε σπίτια, νοικοκυριά και καταστήματα, αφού η εξοικονόμηση της ενέργειας φτάνει, ανάλογα πάντα με τη χρήση του φυσικού αερίου, το 30%, σε σύγκριση με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα.