Γεννηματά: «Φεύγω αν δεν έχω τη στήριξη της βάσης»

Οξύνεται το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ (και στο Κίνημα Αλλαγής) με φόντο τόσο τις εσωκομματικές τριβές όσο και την αιφνιδιαστική απόφαση της Φώφης Γεννηματά να οδηγήσει το κόμμα-πυλώνα του νέου φορέα σε συνέδριο τον Νοέμβριο. Τα όσα, καμιά φορά σκληρά, ειπώθηκαν από την ώρα που έγινε η ανακοίνωση για το έκτακτο συνέδριο, ακλούθησαν οι δηλώσεις, εν είδει τελεσιγράφου προς εσωκομματικούς αντιπάλους και ψηφοφόρους, της κυρίας Γεννηματά.

Το κόμμα της Φώφης

Μιλώντας στα «Νέα Σαββατοκύριακο» η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε κάποιους ότι θέλουν να μετατρέψουν την παράταξη σε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ — «δεν με ενδιαφέρει να γίνω εξαπτέρυγο του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η χαρακτηριστική φράση. Ο δε πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας επίσης χαρακτηριστικός. «Ή έχω τη στήριξη της βάσης, ή φεύγω».

Σε πρώτη ανάγνωση, πρόκειται για ένα εκβιαστικό δίλημμα από την πλευρά της προέδρου. Η ίδια γνωρίζει ότι, ελέγχοντας τους μηχανισμούς και έχοντας προ διετίας κερδίσει τις εκλογές για την ηγεσία του τότε ανώνυμου φορέα της Κεντροαριστεράς, δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί ιδίως από τη στιγμή που το συνέδριο-εξπρές αιφνιδιάζει πολιτικούς αντιπάλους μέσα στην παράταξη. Είναι σαφές ότι με τη δήλωσή της αυτή η Φώφη επιχειρεί να στείλει το μήνυμα «ή εγώ ή το χάος», καθώς μια αποχώρησή της, την εποχή που το κόμμα βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να το διαλύσει.

Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, είναι μια πρώτη φορά που η ίδια αρχίζει και συζητάει το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (και του ΚΙΝΑΛ), τέσσερα χρόνια αφότου διαδέχτηκε τον Βαγγέλη Βενιζέλο και δύο από τότε που κέρδισε τον Νίκο Ανδρουλάκη στον β’ γύρο των εκλογών για τον φορέα της Κεντροαριστεράς.