Οκτώβρης: Ο μήνας πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού

Στον διάλογο για τον καρκίνο του μαστού, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που είναι καθησυχαστικά και ορισμένα που απαιτούν την προσοχή και την υπεύθυνη αντιμετώπιση όλων μας. Σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα που έχουμε σήμερα, περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Χαρακτηριστικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο, ενώ στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%!

Είναι λοιπόν γνωστό πόσο σημαντική για τη ζωή είναι η πρόληψη και η ενδεχόμενη διάγνωση εγκαίρως. Ωστόσο ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες, και την υπ’ αριθμόν τρία αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μήπως αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές μπορεί να ξεχάσουμε την πιο σημαντική υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας, τη ζωή μας και την ευτυχία όλων των ανθρώπων που μας αγαπούν; Βασικό ζητούμενο της εποχής αποτελεί η πρόληψη, που σώζει ζωές. Οι επιστήμονες το διαμηνύουν σε όλους τους τόνους: μια γυναίκα μπορεί να θεραπευθεί αν διαγνωσθεί με την ασθένεια εγκαίρως. Ο μαστογραφικός έλεγχος αποτελεί τη βασική εξέταση που πρέπει να πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι γυναίκες ηλικίας 35-45 ετών, σε συνδυασμό με συμπληρωματικό έλεγχο με υπέρηχο μαστών και, αν χρειάζεται έλεγχος με MRI μαστών. Οι γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό είναι σημαντικό να ελέγχονται σε μικρότερη ηλικία.

Γιατί υπερηχογράφημα

Ένα ποσοστό 8- 12% των καρκίνων του μαστoύ δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανόν να υπάρχουν άμεσα ή έμμεσα κλινικά σημεία διάγνωσης που γίνονται αντιληπτά μόνο με την κλινική εξέταση ή το υπερηχογράφημα. Το αποτέλεσμα:

– αποφεύγονται οι περιττές χειρουργικές επεμβάσεις

– εξυπηρετούνται καλύτερα και οι νεότερες γυναίκες

– ανιχνεύονται όλα τα πιθανά ευρήματα. Ανεξάρτητα από τη θέση τους

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο έχουν ποσοστό επιβίωσης 95,3%.

Αναμένεται πως το 2030, η δεκαετής επιβίωση θα φτάσει το 100% (πηγή: ελληνική αντικαρκινική εταιρεία)

Συνοδεύστε τις προληπτικές εξετάσεις με τον καλό τρόπο ζωής

Εκτός από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, σημαντικό ρόλο στη μείωση των πιθανοτήτων να εμφανιστεί η νόσος είναι και η βελτίωση του καθημερινού τρόπου ζωής. Η ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, η μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά όρια και η άθληση αποτελούν βασικές συνήθειες που επηρεάζουν την εμφάνιση νεοπλασιών.

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, η λήψη ενός έως δύο αλκοολούχων ποτών την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 32% , ενώ περισσότερα από τρία ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 50%. Το κάπνισμα, δε, σχετίζεται ισχυρά με την αύξηση πιθανότητας θανάτου από νεοπλασία.

Η πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι και στο χέρι της κάθε γυναίκας! Ενημερωθείτε και θωρακίστε τον οργανισμό σας!