Οργή καταναλωτών και επιχειρήσεων

Προς
Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Βουλευτές Περιφερειακής Ενότητας
Γραφείο Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη Αχαΐας:
Νίκης 5 – 7,Τ.Κ. 10180, Αθήνα 1. Γιώργος Παπανδρέου
2. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Υπουργείο Οικονομία και Οικονομικών 3. Κωνσταντίνος Μάρκου
Γραφείο Υπουργού, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, 4. Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκης 5 – 7, Τ.Κ. 10563, Αθήνα 5.Ανδρέας Κατσανιώτης
6.Χριστίνα Αλεξοπούλου
7. Αθανασία Αναγνωστοπούλου

Κύριοι Υπουργοί,

Σοκάρουν οι προμήθειες-φωτιά που εφαρμόζουν όλο και περισσότερο οι τράπεζες στις συναλλαγές, που πραγματοποιούνται τόσο στα γκισέ όσο και μέσω διαδικτύου, προκαλώντας την οργή καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την κερδοφορία τους οι τράπεζες, η οποία παραμένει «ασθενής» ως συνέπεια της μειωμένης παραγωγής νέων δανείων, τα ιδρύματα προχωρούν σε τακτικές αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους, αυξάνοντας κάποιες από τις υφιστάμενες χρεώσεις ή επιβάλλοντας νέες.

Προς επίρρωση, η ΕΤΕ έβαλε προμήθεια 0,30 ευρώ στους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος, που εξοφλούνται μέσω Διαδικτύου (0,50 ευρώ από αρχές Νοεμβρίου), με τις αντίστοιχες χρεώσεις να διαμορφώνονται ήδη από πέρυσι σε 0,50 ευρώ για τη Eurobank, 0,60 για την Πειραιώς και από 0,15 ευρώ – 0,30 ευρώ στην Alpha Bank.

«Το ίδιο ισχύει τόσο για την ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας (εκτός της Eurobank, το κόστος για τις υπόλοιπες κυμαίνεται από 0,18 ευρώ έως 0,20 ευρώ), όσο και για την έκδοση PIN, που “αγγίζει” τα τρία ευρώ κατά μέσο όρο», συνεχίζουν οι παραπάνω πηγές και καταλήγουν: «Κάποιες από τις προμήθειες της ΕΤΕ, βέβαια (τα 0,15 ευρώ, για παράδειγμα, για την εκτύπωση αντιγράφου των επτά τελευταίων κινήσεων) εφαρμόζονται για πρώτη φορά. Δεδομένου, δε, ότι το εκάστοτε ίδρυμα παρακολουθεί τον ανταγωνισμό, δεν αποκλείεται η επίμαχη χρέωση να εφαρμοστεί σταδιακά και από τα υπόλοιπα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Εισαγωγικός & Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιαλείας σας γνωστοποιεί την αρνητική εντύπωση στους συναδέλφους εμπόρους και φυσικά στους καταναλωτές. Παρακαλούμε όπως αποσύρετε τις σχετικές χρεώσεις των τραπεζών. Ο Έλληνας μικρομεσαίος φορολογούμενος δεν αντέχει επιπλέον χρεώσεις στην τσέπη του. Παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στην ματαίωση των τραπεζικών μέτρων που μόνο σκοπό έχουν την αφαίμαξη των Τοπικών Οικονομιών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικά των καταναλωτών.

Με Εκτίμηση
Η Πρόεδρος
Μαρία Χρονοπούλου