Ιστορική ημέρα για την Ισπανία: Ξεκίνησε η εκταφή του δικτάτορα Φράνκο

Ιστορικές στιγμές ζει η Ισπανία καθώς λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ισπανίας) η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η επιχείρηση εκταφής του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο προκειμένου η σορός του να μεταφερθεί σε νεκροταφείο έξω από τη Μαδρίτη στο πλευρό της συζύγου του.

Μέχρι σήμερα η σορός του δικτάτορα Φράνκο, ο οποίος πέθανε το 1975, βρισκόταν στο μαυσωλείο της Valle de los Caidos ένα μνημειακό σύμπλεγμα, αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει σε χώρες που κυβερνήθηκαν από δικτάτορες όπως η Γερμανία, η Ιταλία ή η Πορτογαλία.

Παρόντα στην τελετή είναι 22 μέλη της οικογένειας του Φράνκο μαζί με την υπουργό Δικαιοσύνης της Ισπανίας, Ντολόρες Ντελγκάδο, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

franco-rela1
franco-rela2

Οι ισπανικές αρχές έχουν τοποθετήσει μια τέντα προκειμένου ο τάφος του Φράνκο να είναι καλυμμένος για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο κινηματογράφησης της επιχείρησης.

https://www.youtube.com/watch?v=EIFlWjssmvo

Όσοι είναι παρόντες στην τελετή έχουν υποβληθεί σε εξονυχιστικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν μαζί τους κάποια συσκευή καταγραφής εικόνας ή ήχου.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά αρχικά θα απομακρυνθεί μια πλάκα βάρους 1,5 τόνου με το φέρετρο του δικτάτορα να μεταφέρεται με ελικόπτερο στο νεκροταφείο to Mingorrubio-El Pardo.

Το μαυσωλείο στο οποίο είχε ταφεί ο Φράνκο είναι ένα μνημείο για όλους όσοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου ωστόσο για αρκετούς αποτελεί μόνο μνημείο δόξας για τον Φράνκο και την πολυετή δικτατορία του.

21801396
21801359