Για το νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας, της 21ης Οκτωβρίου 2019, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και οι τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και το νέο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο.
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου έγιναν παρεμβάσεις – παρατηρήσεις από τα μέλη για τα θέματα του νομοσχέδιου με βασικούς άξονες την ανύπαρκτη μέριμνα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ αντίθετα προβλέπονται αρνητικές διατάξεις, τα εργασιακά, συνδικαλιστικά και ασφαλιστικά.
Μεταξύ άλλων σημειώθηκε πως ο αναπτυξιακός νόμος της παρούσας κυβέρνησης προωθεί και διευκολύνει την επενδυτική και βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα και αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι εισάγονται θετικές ρυθμίσεις με την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχων των επενδύσεων. Ωστόσο μέσω αυτών των ενεργειών επωφελούνται κατά κύριο λόγο οι βιομηχανίες κι όχι οι ΜμΕ αφού δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα για την στήριξή τους.
Σχετικά με τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις που προωθούνται στα συνδικαλιστικά και συγκεκριμένα τη δημιουργία μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και ιδιαίτερα των οργανώσεων εργοδοτών, δημιούργησαν προβληματισμό, καθώς σχολιάστηκε ως προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στον συνδικαλιστικό έργο και βάζοντάς του περιορισμούς να το συρρικνώσει.
Είναι εμφανής η προσπάθεια παρέμβασης στις συλλογικές, κλαδικές και επιχειρηματικές συμβάσεις διαταράσσοντας την ομαλή λειτουργία της αγοράς, εντείνοντας περισσότερο την ανασφάλεια των εργαζομένων και εργοδοτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται
Τέλος, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρά μέτρα σε όσους δεν δύνανται να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που εκτός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, προβλέπεται και η αναστολή χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, που σε συνδυασμό με την επαναφορά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
Τελικά, τα μέτρα χαρακτηρίζονται από αδιαλλαξία σε μια περίοδο που επιζητούνται ενέργειες ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα για την μικρομεσαία τάξη που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον.
Αναμένουμε την ολοκλήρωση και την τελική του διαμόρφωση εν όψει της ψήφισής του και θα επανεξετάσουμε τις θέσεις μας και την στάση μας και θα συντονίσουμε τις αντιδράσεις μας με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους.
Για την Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.
Ο Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παναγιώτης Σκέντζος