(Βίντεο-Φωτο)-Μητσοτάκης: «Ναι» υπό προϋποθέσεις στην ένταξη Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Υπέρ του ευρωπαϊκού δρόμου των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά με προϋποθέσεις, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο του «Συμποσίου της Θεσσαλονίκης», που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις των ενταξιακών διαδικασιών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, επισημαίνοντας πως είναι προς όφελος της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής η είσοδό τους στην ΕΕ, εφόσον βέβαια ανταποκριθούν στις επιταγές της. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τον εκσυγχρονισμό των γειτόνων μας.

Αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία τόνισε και πάλι ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία αρνητική συμφωνία. «Όμως δε θα προσβάλω το εθνόσημό μας, έστω κι αν κάποιοι άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα στρέψει το ενδιαφέρον της στην επίλυση των εκκρεμοτήτων που έχουν προκύψει, όπως το ζήτημα των μακεδονικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία υπογράμμισε πως «προϋπόθεση για να ανοίξει ο ευρωπαϊκός της δρόμος είναι ο σεβασμός της ελληνικής μειονότητας και η σιγή κάθε ανιστόρητου συνθήματος και η επίλυση του ζητήματος της ΑΟΖ του Ιονίου».

Απαντώντας στο θέμα του συμποσίου «Governing at a time of ungovernability» (Κυβερνώντας σε μια εποχή ακυβερνησίας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε τις έξι παραμέτρους που θεωρεί αναγκαίες για την κυβερνησιμότητα:

  • Η πολιτική σταθερότητα και στη δύναμη που δίνει σε μία κυβέρνηση η αυτοδυναμία
  • Το ικανό επιτελείο
  • Το σύστημα και ο τρόπος οργάνωσης της δουλειάς
  • Η συνεργασία, η σύνθεση και ο διαρκής διάλογος
  • Ο ρεαλισμός και η αναγνώριση ότι η πραγματικότητα έχει τη δική της ξεχωριστή δυναμική
  • Η ευθύνη

Ειδική αναφορά έκανε στο περιστατικό που προέκυψε με την προβολή της ταινίας Τζόκερ και το σάλο που έχει ξεσπάσει. «Ο νόμος ορίζει το πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων. «Αν θέλουμε αυτό να αλλάξει, να το συζητήσουμε με νηφαλιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ant1news.gr