Στέγες από αμίαντο σε 115 εργατικές κατοικίες. Ανησυχία-αίτημα από το σύλλογο Αγίου Νεκταρίου

Οι εργατικές κατοικίες στη συνοικία του Αγίου Νεκταρίου στην Πάτρα 115 στο σύνολο τους, σε οικόπεδο 22 στρεμμάτων, έχουν κατασκευαστεί το 1955. Αμέσως μετά την παράδοση παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα αφού οι οικίες πλημύριζαν από νερά της βροχής. Το κράτος, ο τότε ΟΕΚ το 1958-60 για να λύσει το πρόβλημα, τοποθέτησε ενιαίες στέγες από αμίαντο σε κάθε συγκρότημα. Οι κατοικίες παραχωρήθηκαν από το κράτος στους ιδιοκτήτες την περίοδο 1981-82. Η συνοικία βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης και είναι πυκνοκατοικημένη, ενώ περιβάλλεται από πλήθος άλλων κατοικιών, καταστημάτων και κυρίως σχολείων. Μετά από 60 χρόνια, οι στέγες με αμίαντο έχουν υποστεί και τη φθορά του χρόνου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται και εργασίες, δίχως καμία προφύλαξη.

Όπως είναι γνωστό η ελληνική νομοθεσία από το 2005 έχει απαγορεύσει ως επικίνδυνου για την υγεία, την εμπορία και χρήση του αμιάντου.

Με δεδομένη την επικινδυνότητα για την υγεία κατοίκων και περιοίκων από τις ίνες αμιάντου, ο Προοδευτικός σύλλογος κατοίκων και περιοίκων συνοικισμού Αγίου Νεκταρίου έχει κινήσει εδώ και χρόνια μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των αρμοδίων αρχών, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και να αντικατασταθούν οι στέγες των κατοικιών.

Σαν δημοτική ομάδα ανταποκριθήκαμε σε κάλεσμα του συλλόγου και επισκεφθήκαμε την περιοχή.

Στην προσπάθειά μας να διερευνήσουμε το θέμα, αντιληφθήκαμε πως οι περισσότεροι από τους φορείς το γνωρίζουν, αλλά ουδείς έχει ασχοληθεί με αυτό.

Η δημοσιοποίηση από την παράταξή μας του προβλήματος που αντιμετωπίζει η συνοικία, έπειτα και από τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή του συλλόγου, έχει σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αλλά και τους αντίστοιχους αρμόδιους φορείς να ασχοληθούν με το πρόβλημα.

Σε μια εποχή που τόσο το Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο όσο και το Ελληνικό αντίστοιχο, παίρνουν μέτρα διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων και περιβαλλοντικής αποκατάστασης ρυπασμένων χώρων και εξειδικεύουν Επιχειρησιακά προγράμματα ακόμα και για κρατικά κτίρια, επιβάλλεται η άμεση βοήθεια και παρέμβαση του κράτους στη συνοικία του Αγίου Νεκταρίου. Εξάλλου τόσο η κατασκευή όσο και η μετέπειτα παρέμβαση και ευθύνη επί της ουσίας ανήκει στο κράτος.

Η κυβέρνηση, το κράτος δηλαδή, η Διεύθυνση Υγείας, η Περιφέρεια, ο Δήμος, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΕ, οι βουλευτές της περιοχής και κάθε αρμόδιος φορέας, καλούνται να αφουγκραστούν την ανησυχία του συλλόγου και των συμπολιτών μας, να ενσκήψουν σε ένα πρόβλημα το οποίο άπτεται της Υγείας των πολιτών την οποία αποδεδειγμένα πια επιβαρύνει και το οποίο δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά όλη την Πάτρα.

Είναι γνωστό ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε αρκετά ακίνητα είτε κρατικά είτε ιδιωτικά της πόλης. Η παραπάνω δημοσιοποίηση και προσπάθεια εγρήγορσης της πολιτείας προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες της αφορά κάθε αντίστοιχη περίπτωση στα όρια του Δήμου Πατρέων, ανεξάρτητα το σε ποιόν ανήκει η ιδιοκτησία.

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας και σαν τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Δημοτική Παράταξη

Πάτρα: η δική μας πόλη

Νίκος Τζανάκος