Γιούνκερ για Ελλάδα: Ξαναδώσαμε στη χώρα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει

Στην ελληνική κρίση και το πώς αυτή αντιμετωπίστηκε από πλευράς Κομισιόν, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην τελευταία ομιλία που απηύθυνε, σήμερα, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε ως την Ελλάδα ως μία από τις επιτυχίες της Επιτροπής.

«Ξαναδώσαμε στην Ελλάδα την αξιοπρέπεια που της αρμόζει», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως για μεγάλο διάστημα είχε πληγεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και ως Επιτροπή ήθελε να δράσει «υπέρ της Ελλάδας».

Ήταν ένα θέμα, εξάλλου, που του προκάλεσε ανησυχία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Μίλησε επίσης για τις «μακρές νύχτες» που πέρασε με τις ελληνικές κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο «ελληνικό ζήτημα».

«Πολλές ήταν οι κυβερνήσεις που δεν ήθελαν η Επιτροπή να εμπλακεί. Με έπαιρναν τηλέφωνο οι ηγέτες και μου έλεγαν να ασχοληθώ με τα θέματά μου και να αφήσω τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ασχοληθούν με το ελληνικό πρόβλημα. Εγώ πίστευα αφελώς ότι θα πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες που λένε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την προστασία των γενικών συμφερόντων της ΕΕ», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και κατέληξε: «Και ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ να αποφευχθεί η διάλυση της ευρωζώνης».

Αναφέρθηκε, δε, στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, το οποίο -όπως είπε- ξεπέρασε τα 430 δισ. και δημιούργησε πάνω από 1.000.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, σημείωσε ότι η Επιτροπή του κατάφερε να εισαγάγει μια πιο ευέλικτη ανάγνωση του Συμφώνου Σταθερότητας, παρά τις αντιδράσεις πολλών κυβερνήσεων.

Όπως είπε, το 2014 που ανέλαβε καθήκοντα η Ευρώπη ήταν «ευάλωτη», ταλανιζόταν από διάφορες «ρήξεις» και «δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητή».

«Προσπάθησα να στήσω μια πολιτική Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε, σημειώνοντας ότι όλοι οι επίτροποι που επέλεξε ήταν εκλεγμένοι είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, σημείωσε ότι ναι μεν η Ευρώπη κατάφερε να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές αλλά ο απολογισμός θα ήταν καλύτερος εάν δεν υπήρχαν οι διαφωνίες στο Συμβούλιο των κρατών-μελών. «Σε πολλά κράτη-μέλη επικράτησε η εσωτερική πολιτική έναντι της αρχής της αλληλεγγύης», σημείωσε.

Τέλος, μιλώντας για κάποιες «αποτυχίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε στη μη επανένωση της Κύπρου, στη μη επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία και στη μη ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Για το τελευταίο, σημείωσε ότι δεν ήταν ευθύνη της Επιτροπής, αλλά καθυστερεί εξαιτίας της έλλειψης προσπαθειών απο τα κράτη-μέλη.

Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να θεσπιστεί η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, υποστηρίζοντας πως «χωρίς τραπεζική ένωση, δεν υπάρχει νομισματική ένωση».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε «περήφανος» που αποτέλεσε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα «μικρό κομμάτι» σε κάτι «μεγαλύτερο και πιο σημαντικό» και ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να μαχόμαστε υπέρ της Ευρώπης και κατά του ηλίθιου εθνικισμού».

«Ζήτω η Ευρώπη», αναφώνησε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, κατεβαίνοντας από το βήμα.