Τα απροσδόκητα οφέλη που προέκυψαν όταν οι επιστήμονες έδωσαν σε ποντίκια… βιάγκρα!

Ένα κοκτέιλ φαρμάκων έδωσε πολλές ελπίδες για βελτίωση των πιθανοτήτων στις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.

Και ένα από αυτά ήταν το γνωστό μπλε χαπάκι για τη στύση!

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται στον μυελό των οστών και χωρίς αυτά δεν επιβιώνουμε. Μόνο που πολλές χημειοθεραπείες καταστρέφουν τον μυελό και πρέπει να αντικατασταθεί, είτε με βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών του ίδιου του ασθενή είτε με μεταμόσχευση.

Κι ενώ μέχρι τώρα η επεμβατική χειρουργική ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουμε τέτοια βλαστοκύτταρα από τον μυελό των οστών, μια νέα τεχνική με ένα κοκτέιλ χαπιών πείθει τα βλαστοκύτταρα να εγκαταλείψουν το ασφαλές κρησφύγετό τους και να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, απ’ όπου μαζεύονται ευκολότερα.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Camilla Forsberg, βρήκε πως μία από τις δραστικές ουσίες του βιάγκρα διευκολύνει τη μετανάστευση των βλαστοκυττάρων και στη μελέτη της, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Stem Cell Reports», περιγράφεται πώς η χορήγηση βιάγκρα σε ποντίκια αύξησε τη διαθεσιμότητα των βλαστοκυττάρων στο αίμα κατά 7,5 φορές.

Πολύ περισσότερο δηλαδή από κάθε άλλη μέθοδο συγκέντρωσης βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών! Όσο μεγαλύτερη μάλιστα η δόση του μπλε χαπιού, τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση των βλαστοκυττάρων στο αίμα.

Η επιστημονική ομάδα περιμένει άδεια για να ξεκινήσει τις πολλά υποσχόμενες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους…