Λήγει η εκεχειρία στη Συρία: Σήμερα οι κρίσιμες συνομιλίες Eρντογάν- Πούτιν στο Σότσι

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για το συριακό, καθώς αύριο μεταβαίνει στο Σότσι ο Σουλτάνος του Βοσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου θα έχει συνομιλίες με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και μετά τη συνάντησή τους, λήγει η εκεχειρία των 120 ωρών την οποία συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Άγκυρα.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας προβλέπει την αποχώρηση της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) μέσα σε 120 ώρες, σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας και σε μία ζώνη μήκους περίπου 120 χιλιομέτρων αποκλειστικά και μόνο στα ανατολικά του Ευφράτη.

Οι δύο πολιτικοί άνδρες θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα της Άγκυρας που θέλει να δημιουργήσει «μία ζώνη ασφαλείας» για τους Σύρους πρόσφυγες.

Η συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τα επεκτατικά του σχέδια.

Κι ενώ οι Κούρδοι αποχωρούν από τις περιοχές των συνόρων, με δηλώσεις τους ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ διαμηνύουν πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αν δεν έχουν αποσυρθεί όλοι οι Κούρδοι μαχητές.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Tζουμχουριέτ», αναφέρει ότι, στην Τουρκία έχουν μεταφερθεί 185 τζιχαντιστές τουρκικής καταγωγής που δραπέτευσαν από κουρδική φυλακή μετά από βομβαρδισμό από τα τουρκικά F- 16.