Καρκίνος προστάτη: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα και τυρί, φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Osteopathic Association.

Έναυσμα για τη διενέργεια της ανασκόπησης ήταν η παρατήρηση ότι στις χώρες της Δύσης τα γαλακτοκομικά, που είναι κύρια πηγή ασβεστίου για τον οργανισμού, έχουν αυξημένη κατανάλωση, όπως και η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη. Αντιθέτως, δεν ισχύει αυτό για τις χώρες της Ασίας, όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι χαμηλή.

Έτσι οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. John Shin από την Κλινική Mayo επανεξέτασαν στοιχεία από 47 μελέτες που είχαν δημοσιευθεί από το 2006 και έπειτα και αφορούσαν πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα, για να κατανοήσουν βαθύτερα τη σχέση κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη και φυτικών και ζωικών τροφίμων.

Αν και δεν εντόπισαν ξεκάθαρο συσχετισμό του συγκεκριμένου καρκίνου με άλλα ζωικά προϊόντα διατροφής, περιλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος και των πουλερικών, των επεξεργασμένων κρεατικών και των ψαριών, βρήκαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου προστάτη σε όσους έκανα διατροφή με βάση φυτικά τρόφιμα.

«Πηγή ανησυχίας αποτελεί η διαπίστωση ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Μια παρατήρηση που έρχεται να προστεθεί στα επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη των φυτικών τροφών», εξηγεί ο Δρ. Shin.

Ωστόσο, σημειώνει ότι θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση του συσχετισμού αυτού προς επιβεβαίωση του.

ygeiamou.gr