Συνεχίζουν τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία: Γερμανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο

Ο γερμανικός Οίκος Αξιολόγησης δεν θέλει να γίνει… Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη ήτοι να πάρει τη θέση των γνωστών τριών- Moody’s, Fitch, S&P- αλλά μπει «σφήνα» κι όποιος ανατρέξει στο profile της εταιρίας θα διαπιστώσει ότι αυτό ακριβώς διαφημίζουν: θέλουν να δώσουν στις αγορές την ευρωπαϊκή οπτική για προβλήματα και εξελίξεις που προέρχονται ή αφορούν στην Ευρώπη, αφήνοντας και «καρφιά» για την αποτυχία των «3» να προβλέψουν το «σεισμό» του 2008.

Και τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με την Ελλάδα; Ο γερμανικός Οίκος αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας κατά 1 βαθμίδα, από το ΒΒ- στο ΒΒ, μια εβδομάδα πριν από την αξιολόγηση της S&P, η οποία εκτιμάται ότι θα πράξει αντίστοιχα. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, δε, από το σκεπτικό της αναβάθμισης από τους Γερμανούς και πολύ περισσότερο από τον… ξαφνικό έρωτα επενδυτικών τραπεζών, funds και Οίκων Αξιολόγησης, όπως αυτός εκφράστηκε με θέρμη στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών στην Ουάσιγκτον.

Οι Γερμανοί βασίστηκαν κατ’ αρχάς στη βελτιωμένη βιωσιμότητα του Χρέους, λόγω των συνεχών δημοσιονομικών επιδόσεων, του ταμειακού «μαξιλαριού» και της διαχείρισης του Χρέους από τον ΟΔΔΗΧ, όπως αυτό αποδεικνύεται από τις τελευταίες πετυχημένες εκδόσεις ομολόγων και τη «βουτιά» των επιτοκίων. Καταλύτης για την αναβάθμιση ήταν και η πολιτική σταθερότητα, μετά την ανάδειξη κυβέρνησης πλειοψηφίας- κάτι που είχε αποτυπωθεί στις αναλύσεις πριν και μετά τις εκλογές- αλλά και η μεταρρυθμιστική, φιλοεπενδυτική ατζέντα που ήδη εφαρμόζεται, με στόχο τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας. Όσο για τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας (Positive Outlook), βαρύνουσα σημασία έχει η επιτάχυνση των ρυθμών μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η συνέχιση της εφαρμογής φιλοεπενδυτικών μεταρρυθμίσεων και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που μπορούν να αυξήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την  προοπτική των ρυθμών ανάπτυξης, η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και τα επόμενα χρόνια και η μείωση του πολιτικού ρίσκου.

Είναι όλα ρόδινα; Φυσικά όχι κι αυτό δεν αποτελεί άποψη μόνο του γερμανικού Οίκου Αξιολόγησης, αλλά όλων όσων έχουν τοποθετηθεί ή προτίθενται να τοποθετηθούν σε ελληνικούς τίτλους. Κατ’ αρχάς, παρά την θετική υποδοχή στα μέτρα της κυβέρνησης, άπαντες παραμένουν διστακτικοί απέναντι στις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης 2,8%. Ακόμα και οι Γερμανοί, που προχώρησαν σε αναβάθμιση, κρατάνε τον πήχη στο 2,2%, ενώ μακροπρόθεσμα «βλέπουν» ρυθμούς 1,3%, που σίγουρα είναι υψηλότεροι από το 0,9% που προβλέπει το ΔΝΤ, αλλά σαφώς μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωζώνη.

screenshot_20191020-201837.jpg

Τα μεγάλα στοιχήματα του οικονομικού επιτελείου, που θα κρίνουν εν πολλοίς και το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα, είναι ή μάλλον παραμένουν η ταχεία μείωση των προβληματικών δανείων- ο Χ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για μονοψήφιο ποσοστό δηλαδή κάτι λιγότερο από 20 δις ευρώ- η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών που αποτυπώνονται στο χαμηλό ποσοστό επενδύσεων και στην υψηλή ανεργία.

Πηγή: economistas