ΠΑΤΡΑ: Εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου – Νόμος κατά της βίας στα νοσηλευτήρια –

Με την είδηση της κυβερνητικής βούλησης να μπει τέλος στα φαινόμενα βίας στα δημόσια νοσοκομεία συνοδεύτηκε η επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο το βράδυ στο «ΑΣΤΗΡ» ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, «Αναζητώντας λύση στην καθημερινή βία».

>Την είδηση έδωσε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής ΕλλάδαςΙ. Καρβέλης, : «Ηδη το υπουργείο Υγείας είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας νομοθετικής ρύθμισης, που πολύ σύντομα θα έλθει προς ψήφιση, για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, σε βάρος, όχι μόνο του ιατρικού κόσμου, αλλά και όλων των νοσηλευτών και εργαζομένων».
>Στο ίδιο θέμα άλλωστε και ο ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χ. Μπονάνος: «Σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα δεν χωρούν τέτοια φαινόμενα. Νέοι ιατροί επιλέγουν τη μετανάστευση, όχι τόσο για λόγους οικονομικούς αλλά αναζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες άσκησης των καθηκόντων τους.
>Στον αντίποδα η τοποθέτηση του δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη ο οποίος απέδωσε τη βία στην «ταξική κοινωνική συγκρότηση» η οποία δημιουργεί κοινωνικά αίτια, όπως ανεργία, φτώχεια και πείνα, που με τη σειρά τους δημιουργούν ατελείωτη βία.

>Η εκδήλωση, που συντόνισαν η πρόεδρος του ΙΣΠ Αννα Μαστοράκου και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πάνος Σόμπολος, δεν έμεινε μόνο στο στενό πλαίσιο της βίας στους χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αλλά επεκτάθηκε στον προβληματισμό σε σχέση με όλες τις μορφές της βίας στην καθημερινότητά μας, αλλά και την ανάγκη ο καθένας εξ ημών να ακολουθήσει τον δρόμο της κραυγής η οποία μπορεί να «πνίξει» τη σιωπή που δυστυχώς καλύπτει σαν ένα πέπλο κρούσματα ανομίας και εγκληματικότητας σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής.

>«Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε, είναι πώς γεννιέται η έννοια της ανομίας», τόνισε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, προσθέτοντας ότι η βία και ανομία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και μάλιστα η αίσθηση της ανομίας είναι εκείνη που ουσιαστικά εκφράζει την αδυναμία να δεχθούμε δεσμευτικούς κανόνες. Παράλληλα κατέθεσε τον προβληματισμό ως προς τη σχέση της βίας με τον φόβο, εάν δηλαδή η βία γεννά κοινωνικές φοβίες με αποτέλεσμα η κοινωνία να επιζητά περισσότερη καταστολή.
>Από την πλευρά του ο bουλευτής Αχαϊας, διδάκτωρ Εγκληματολογίας και Αγγελος Τσιγκρής επεσήμανε ότι για τον αποτελεσματικό έλεγχο της έξαρσης της βίας «απαιτείται πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου, σε συνδυασμό με μία ορθολογική πολιτική δημόσιας ασφάλειας. Πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των δεικτών κοινωνικής παθογένειας που κλιμακώνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, να μειωθεί η ανεργία, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους…».
@Για την ενδοοικογενειακή βία σε σχέση με τα παιδιά μίλησε η Αλίκη Γρηγοριάδου, Παιδοψυχίατρος, ενώ ο Ιωάννης Δημάκος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών ανέπτυξε το θέμα της «Συνεργασίας Σχολείου και οικογένειας για την αντιμετώπιση και πρόληψη της ενδοσχολικής βίας.