ΠΑΤΡΑ: Και σήμερα, η θεατρική ομάδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου στην παράσταση «Τελετή»

Η θεατρική ομάδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας παρουσιάζει τη μαύρη κωμωδία «Η Τελετή» του Π. Μάτεσι, μια τραγελαφική ιστορία ανθρώπων της ελληνικής μικροαστικής τάξης. Από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 21:30 στο θέατρο Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού.
Όλα τα έσοδα των παραστάσεων θα δοθούν στο Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Πατρών Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «Η ΜΕΡΙΜΝΑ».
Η υπόθεση του έργου
«Η Τελετή», το πρώτο θεατρικό έργο (1966) του Παύλου Μάτεσι, αποτελεί μια μαύρη κωμωδία που θίγει τον καθωσπρεπισμό, τον νεοπλουτισμό και την επίδειξη, καθώς και τις επιφανειακές οικογενειακές σχέσεις. Έργο μονόπρακτο, «Η Τελετή», απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου το 1966.
Οχτώ γυναίκες συγκεντρώνονται στο σπίτι της μόλις αποδημήσασας θείας. Διακαής τους πόθος είναι να οργανωθεί μία μεγαλοπρεπής Τελετή που θα χαραχτεί στη μνήμη των καλεσμένων. Απολύτως αναγκαία για την επιτυχία της «πένθιμης σουαρέ» είναι η συμμόρφωση με το καθιερωμένο πρωτόκολλο.
Πώς θα τακτοποιήσουν όλα τα διαδικαστικά για μια «τελετή» του «επιπέδου» τους;
Οι θλιμμένες εξαδέλφες παραλύουν από το βάρος της προετοιμασίας. Τα ανυπέρβλητα προβλήματα και τα κωμικά ευτράπελα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Ο συγγραφέας και η παράσταση
Μέσα από την καυστική σάτιρα και την υπερβολή των παθημάτων των 8 γυναικών, που προσπαθούν απλώς να οργανώσουν μια «αξιοπρεπή» κηδεία, ο συγγραφέας Παύλος Μάτεσις βάζει στο στόχαστρο διαχρονικές καθωσπρέπει, μικροαστικές, νεοπλουτίστικες αντιλήψεις που φέρνουν το φαίνεσθαι ψηλότερα του είναι. Η νεκρή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αφορμή, ένα πρόσχημα για να επιδείξουν οι συγγενείς της την όποια οικονομική τους θέση και την έγνοια τους γι’ αυτή την «αξιοπρέπεια», ξεχνώντας ότι μπροστά στο θάνατο είμαστε όλοι ίσοι.
«Η Τελετή» χαρακτηρίζεται σαν μαύρη κωμωδία που αναμφίβολα όμως καταλήγει σε μια καυστικότατη κοινωνική σάτιρα.
Με σουρεαλιστική διάθεση και χιούμορ οι εννιά ηθοποιοί της παράστασης ζωντανεύουν το ήδη γκροτέσκο ύφος του κειμένου: ακραίους συναισθηματισμούς και υπερβολές, χαρακτήρες στα όρια της καρικατούρας. Θα αφηγηθούν μια ελληνική τραγελαφική ιστορία ανθρώπων του χθες, του σήμερα, ενδεχόμενα και του αύριο.

Η τελετή
Συγγραφέας: Μάτεσις, Παύλος
Σκηνοθεσία / μουσική επιμέλεια : Νίκος Πραγιάννης
Σκηνοθετικές συμβουλές : Γεράσιμος Ντάβαρης
Σκηνικά : Βασίλης Ρουτζομάνης
Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά) : Βουτυράκη Μαρία , Καλογεροπούλου Ντόλυ, Ορφανού Εύη , Παναγιωτοπούλου Μαρία, Πραγιάννης Νίκος, Σερέτη Ελένη , Σερέτη Κωστούλα , Τριβυζά Μαρία , Τσάρα Μαρίνα, Φελουκίδου Δέσποινα.
Λίγα λόγια για την ομάδα
Η θεατρική ομάδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας δημιουργήθηκε με την βοήθεια του Δ.Σ. του Φ.Σ.ΑΧΑΊΑΣ μετά από απόφαση της Γ.Σ., πριν από δύο χρόνια δειλά δειλά, έχοντας σαν στόχο την δημιουργία ενός εργαστηρίου, που θα δίνει την ευκαιρία στους συναδέλφους φαρμακοποιούς παλιούς και νέους να ασχοληθούν με κάτι πιο δημιουργικό και ευχάριστο από την καθημερινή δουλειά.
Μέσα στους στόχους της λειτουργίας της Θεατρικής Ομάδας, δεν είναι μόνο η εκάστοτε θεατρική παράσταση, αλλά κυρίως η μύηση των μελών της στην τέχνη του θεάτρου γενικότερα με θεωρητικά και τεχνικά μαθήματα. Το εργαστήρι μας δούλεψε με την διδασκαλία του ηθοποιού- σκηνοθέτη Γεράσιμου Ντάβαρη, και καταφέραμε μέσα στα 2 αυτά χρόνια να φτάσουμε σε μια παράσταση.
Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα μιας και η δουλειά μας είναι αρκετά απαιτητική με δύσκολο ωράριο. Ελπίζουμε η ομάδα μας να είναι η αρχή ενός επιτυχημένου θεσμού που θα προσφέρει κι αυτός ένα λιθαράκι ψυχαγωγίας στην ούτως ή άλλως ζωντανή και θεατρόφιλη πόλη μας.