Ο Δήμαρχος Μαραθώνα ζητά την περικεφαλαία του Μιτλιάδη από το μουσείο της Ολυμπίας


Την αυθεντική περικεφαλαία του στρατηγού Μιλτιάδη που φορούσε στην ιστορική μάχη του Μαραθώνα ζητά ο δήμος του Μαραθώνα με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. «Με τη διάθεση του ιστορικού αυτού κειμηλίου και την παρουσία του στο χώρο της ιστορικής μάχης του Μαραθώνα» σημειώνει ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας, «θα τονωθεί η επισκεψιμότητα και θα ισχυροποιηθεί η συλλογική ταυτότητα του τόπου μας». Ο δήμαρχος διευκρινίζει ότι πρόκειται περί δανεισμού περιορισμένου χρόνου από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας προς το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου.

Η περικεφαλαία εντοπίστηκε στην Αρχαία Ολυμπία, είναι κορινθιακού ρυθμού και φέρει την επιγραφή «ΜΙΛΤΙΑΔΕΣ ΑΝΕ[Θ]ΕΚΕΝ [Τ]ΩΙ ΔΙ». Το αίτημα μάλλον ξεπερνά και την επιθυμία του ίδιου του Στρατηγού Μιτλιάδη, που αφιέρωσε την περικεφαλαία, στον Δία για να τον ευχαριστήσει για την έκβαση της μάχης του Μαραθώνα. Ο θόλος της έχει καταστραφεί. Ήταν ένα θρησκευτικό τάμα της εποχής.

Η μεταφορά τέτοιων εκθεμάτων σπάνια γίνεται από το μουσείο της Ολυμπίας, καθώς η περικεφαλαία αποτελεί βασικό αντικείμενο της συλλογής.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν είναι απλά μια πολιτικός, μια υπουργός, αλλά πρωτίστως μια εξαίρετη αρχαιολόγος, όπου στην καριέρα της χειρίστηκε με σοβαρότητα τα θέματα της Ολυμπίας και στάθηκε αρωγός στην περαιτέρω ανάδειξή της. Έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση που θα λάβει σε συνεργασία με το ΚΑΣ.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του δήμου:

«Κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας, να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει, και να σας παρακαλέσουμε θερμά να μας διαθέσετε το «ΚΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ» το οποίο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, προκειμένου να το εκθέσουμε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου του Δήμου μας για χρονικό διάστημα που θα ορίσετε εσείς.

Με τη διάθεση του ιστορικού αυτού κειμηλίου και την παρουσία του στο χώρο της ιστορικής μάχης του Μαραθώνα πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε στην αναβίωση της ιστορικής μνήμης, στην ενίσχυση της προβολής της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς μας καθώς και την ισχυροποίηση της συλλογικής ταυτότητας του τόπου μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή σας και σας γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο ανεκτίμητο κειμήλιο θα λάβει ανάλογη τιμή με τα πολιτισμικά στοιχεία που το συνοδεύουν.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Μαραθώνος
Στέργιος Τσίρκας»

Με πληροφορίες από PontosNews