ΠΑΤΡΑ: Τα ΑμΕΑ καταδικάζουν «ρατσιστική συμπεριφορά εκπαιδευτικών σε μαθητές με κώφωση» – Το περιστατικό

Κατόπιν ενημέρωσής μας, μέσω άρθρου που αναρτήθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο, για καταγγελία της Διευθύντριας του Ειδικού Σχολείου Κωφών και Βαρήκοων Πάτρας, σχετικά με την ρατσιστική συμπεριφορά εκπαιδευτικών σε μαθητές με κώφωση, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή της.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τον ρατσισμό, την περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό των ατόμων με αναπηρία., Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας ένα περιβάλλον ασφάλειας, ανεκτικότητας, σεβασμού της διαφορετικότητας, μη διάκρισης και ισότητας, όπου όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να απολαύσουν στο μέγιστο βαθμό τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που τους προσφέρονται.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οποιαδήποτε εκδήλωση ρατσιστικής συμπεριφοράς πρέπει να εντοπίζεται, να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποφασιστικά.

Ως εκ τούτου προτρέπουμε την Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Κωφών να προβεί σε έγγραφη καταγγελία του περιστατικού στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, προκείμενου να ερευνηθεί το περιστατικό και να επιβληθούν κυρώσεις.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που έχει υιοθετηθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο το 2012 και το Σύνταγμα προστατεύει την προσωπικότητα ενώ ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει κυρώσεις σε περιπτώσεις προσβολής της.