ΠΑΤΡΑ: Το νέο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Για το νέο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το SMART4ALL,
ενημέρωσαν οι καθηγητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Νικόλαος Βώρος και Χρήστος Αντωνόπουλος, εκπροσωπώντας το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών του τμήματος, τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη.
Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020. Θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2020 και συντονίζεται από το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών.
Οι κύριοι Βώρος και Αντωνόπουλος παρουσίασαν στον κ. Αντιπεριφερειάρχη αφενός μεν το ρόλο του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών ως πιστοποιημένη Πύλη Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφ’ ετέρου δε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει το εργαστήριο, μέσω του SMART4ALL, σε ευρωπαϊκούς φορείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στόχος του SMART4ALL είναι η διασύνδεση των Πυλών Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στην Κεντρική, Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, το SMART4ALL θα ενισχύσει τη διασύνδεση φορέων, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιριών σε τεχνολογίες που αφορούν τα κυβερνοφυσικά συστήματα και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Από το 2020 έως το 2024 το SMART4ALL θα χρηματοδοτήσει μέσω ανοιχτών προσκλήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, την ανάπτυξη διασυνοριακών Πειραμάτων Εφαρμογών σε τομείς όπως το ψηφιοποιημένο περιβάλλον, η ψηφιοποιημένη γεωργία, οι ψηφιοποιημένες μεταφορές, καθώς και δράσεις που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες.
Ο κ. Ζαΐμης τους ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα σταθεί αρωγός στη συγκεκριμένη προσπάθεια και ότι θα βοηθήσει έμπρακτα τους εταίρους του SMART4ALL, στους οποίους περιλαμβάνονται και φορείς από τη Δυτική Ελλάδα, ώστε να επιτύχουν τους στόχους του έργου.