ΠΑΤΡΑ: Ο διακεκριμένος καθηγητής Henk Stunnenberg στη 12η Διημερίδα του ΙΤΕ-ΙΕΧΜΗ

«Συχνά αναφερόμαστε στο γενετικό κώδικα του ανθρώπου ως το Βιβλίο της Ζωής. Και η αλήθεια είναι πως ισχύει. Κατά έναν τρόπο όμως καθώς, παρότι -κάθε ένα από τα τρισεκατομμύρια κύτταρα του σώματός μας φέρει ακριβώς την ίδια γενετική πληροφορία- κάθε κύτταρο του καθορίζεται τόσο από τα γονίδια τα οποία χρησιμοποιεί, όσο κι από αυτά που δε χρησιμοποιεί!»
Ο διακεκριμένος καθηγητής Henk Stunnenberg βρέθηκε την Τρίτη στην Πάτρα, στην 12η Διημερίδα του ΙΤΕ-ΙΕΧΜΗ και έκανε μια εξαιρετική ομιλία σε δεκάδες νέους ερευνητές και βιολόγους απ όλη την Ελλάδα, για την «Μοριακή Ιατρική» ή «Ιατρική Ακριβείας», όπως αποκαλείται.
Πρόκειται για την έρευνα για τη χαρτογράφηση των κυττάρων του ανθρώπου η οποία και επηρεάζει τις επιστήμες της ζωής και την υγεία.
Μιλώντας σχετικά με την έρευνα στον κλάδο της Επιγενετικής, στην οποία ο ίδιος είναι πρωτοπόρος σε επίπεδο παγκόσμιο εξηγεί  ότι «το σύνολο αυτών των γονιδίων που χρησιμοποιεί ένα κύτταρο, ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και διαφοροποιείται όταν αρρωσταίνουμε. Γι’ αυτό το λόγο, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς ασθενειών και τις αρχές της ανάπτυξης και γήρανσης, μελετώντας μόνο το ανθρώπινο γονιδίωμα».
Απαιτείται λοιπόν, όπως αναφέρει και «η διερεύνηση του επι-γονιδιώματος, δηλαδή των ρυθμιστικών μορίων πρωτεϊνών που διευκολύνουν ή διακόπτουν τη χρησιμοποίηση των γονιδίων, ανάλογα με την κατάσταση και τον τύπο των κυττάρων». Σύμφωνα με την ομιλία του, σήμερα οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν την ανάλυση μεμονωμένων κυττάρων και έχουν φέρει την επανάσταση στις επιστήμες της ζωής, επιτρέποντας την ταυτόχρονη ανάλυση εκατομμυρίων κυττάρων.
«Απομονώνοντας τα κύτταρα από ιστούς που συγκροτούν πχ. την καρδιά ή το συκώτι, χάνουμε πληροφορία για τη θέση και το ρόλο τους μέσα σε αυτούς. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες μικροσκοπίας και επί τόπου αλληλούχησης, μπορούμε να εκμαιεύσουμε αυτή τη ‘χαμένη οδό’ της πληροφορία. Η διεθνής εμβληματική στις μέρες δράση της χαρτογράφησης των κυττάρων του ανθρώπου (Human Cell Atlas) έχει στόχο να αποτυπώσει όλους τους τύπους κυττάρων και την ακριβή τους θέση στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος, από τη γέννηση έως το θάνατο, σε φυσιολογική και παθολογική κατάσταση» κατέληξε συμπερασματικά ο Henk Stunnenberg.
Ο Ολλανδός Stunnenberg, για περισσότερα από 22 χρόνια, μελέτησε την ανάπτυξη καρκίνου και ανοσολογικής άμυνας στο Πανεπιστήμιο Radboud του Ναϊμέχεν για να αναλάβει μια θέση πρόσφατα στο κέντρο Παιδιατρικής Ογκολογία στην Ουτρέχτη ‘Prinses Maxima’.