Δίκη ΧΑ: «Δεν γνωρίζουμε τον Ρουπακιά και δεν ξέρουμε γιατί κατηγορούμαστε», λένε πρώην βουλευτές

Με τις απολογίες των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση και Αρτέμη Ματθαιόπουλου συνεχίστηκε σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Κοινός παρανομαστής των απολογιών των δυο κατηγορουμένων (για διεύθυνση εγκληματική οργάνωση) ήταν ότι δεν γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους κάθονται στο εδώλιο όπως επίσης δεν γνωρίζουν και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η δολοφονία του Παύλου Φυσσα. Όσο για τον Γιώργο Ρουπακιά, τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του μουσικού, αμφότεροι δήλωσαν ότι δεν τον γνώριζαν!

«Δεν γνωρίζω καν ποιές είναι οι πράξεις που μου αποδίδονται. Είμαι εδώ γιατί διετέλεσα βουλευτής του κόμματος«, υποστήριξε ξεκινώντας την απολογία του ο Αρτ. Ματθαιόπουλος, δηλώνοντας πως ούτε τον Παύλο Φύσσα γνώριζε – άκουσε το όνομά του το βράδυ της δολοφονίας του όπως είπε – ούτε και τον Γ. Ρουπακιά, τον οποίο υποστήριξε ότι συνάντησε πρώτη φορά στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν ξεκίνησε το 2015.

Κατά την απολογία του ο Ματθαιόπουλος έστρεψε όμως τα πυρά κατά του μάρτυρα και πρώην συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Σταύρου, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο με διαταραχές. Ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής υποστήριξε ότι δεν απείλησε το συγκεκριμένο μάρτυρα, παρά μόνο «σαν φίλος» του έδωσε μερικές συμβουλές.

Ερωτηθείς για συγκρότημά του «Πογκρόμ» και το τραγούδι με τίτλο: «Μίλα ελληνικά ή ψόφα», ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι πρόκειται για διασκευή ενός αγγλόφωνου τραγουδιού αλλά σε κάθε περίπτωση ο ίδιος δεν πρόκειται για το αν τραγουδάει η διασκεδάζει γιατί αυτό, όπως είπε, είναι δικό του θέμα και δεν παραβιάζει το νόμο.

Αθώος δήλωσε από την πλευρά του ο Δ. Κουκούτσης και τόνισε πως «δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορούμαι». Κατά την απολογία του αναφέρθηκε στην ανεξαρτητοποίηση του από τη Χρυσή Αυγή το 2017, υποστηρίζοντας πως έγινε «καθαρά για προσωπικούς λόγους και για λόγους πολιτικής πρακτικής». Υποστήριξε ότι αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί όταν κατάλαβε ότι το κόμμα είχε «εγκλωβιστεί σε μία παλαιοκομματική κατάσταση και λειτουργούσε όπως τα υπόλοιπα κόμματα»

Παρ’ όλα αυτά ο Δ. Κουκούτσης έπλεξε το εγκώμιο του συγκατηγορούμενού του Ι. Λαγού λέγοντας πως ήταν «ό, τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή». Το ίδιο έπραξε μιλώντας και για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής για τους οποίους είπε. «Ήταν άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, φτωχοί. Είχαν υποστεί τις συνέπειες των μνημονίων και όλη της δυστυχία της χώρας μας».

Πρόεδρος: Όσα αναφέρονται στις απομαγνητοφωνήσεις; Τα Αμφισβητείτε; Δεν μπορείτε να εξηγήσετε κάποια μηνύματα που αφορούν το συγκεκριμένο βουλευτή που είπατε ότι ήταν ό,τι καλύτερο;

Κατηγορούμενος: Η δράση του εκείνο το εξάμηνο έκρινα ότι ήταν αυτή που πρέπει να είναι για έναν βουλευτή που ενδιαφέρεται για τον κόσμο.

Αναφερόμενος στη δολοφονία Φύσσα, ο κατηγορούμενος πρώην βουλευτής δήλωσε άγνοια και είπε ότι ενημερώθηκε για τα γεγονότα από τα ΜΜΕ. Μάλιστα, όπως ανέφερε όταν επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής για λεπτομέρειες του απάντησαν πως δεν ήξεραν τί είχε συμβεί.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της έδρας για τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης, την οποία και ο ίδιος φέρεται να είχε επικαλεστεί σε δηλώσεις του, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι «η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία δομή και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος». Όπως είπε «αν είχε τη στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα κατέρρεε. Ήταν όλα στον αέρα».

Όσο για τις δηλώσεις του περί στρατιωτικής δομής υποστήριξε: «Όπου και αν πηγαίναμε, υπήρχε τρομοκρατία. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να υπερασπιστείς τα γυναικόπαιδα; Να έχεις περιφρούρηση; Το βρίσκω άδικο να κατηγορείται η Χρυσή Αυγή εκείνη την εποχή»

Πρόεδρος: Είχατε πει για τάγματα εφόδου…

Κατηγορούμενος: Απαντούσα σε συγκεκριμένη ερώτηση. Εννοούσα περιφρούρηση.

Πρόεδρος: Σας ρώτησαν και για την ανθρωποκτονία Φύσσα τότε. Δεν έχει καμία ευθύνη η Χρυσή Αυγή, είχατε πει. Ήταν προϊόν συζήτησης ή προσωπική σας άποψη;

Κατηγορούμενος: Προσωπική μου άποψη ήταν. Αλλά και από συζητήσεις με τους βουλευτές, οι περισσότεροι δήλωσαν άγνοια.