Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το “αντικαπνιστικό νομοσχέδιο”- Η συγχώνευση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ

Με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επισημαίνει ότι τα θέματα της δημόσιας υγείας δεν έχουν χρώμα και δεν χωρούν σε αυτά μικροπολιτικά παιχνίδια και τα κόμματα να ασκούν κριτική για επιμέρους διατάξεις του «αντικαπνιστικού νομοσχεδίου», ψηφίστηκε στην Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας».

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25. Οι ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία, αφού η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 έδωσαν θετική ψήφο, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση καταψήφισε.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απάντησε στην κριτική που διατύπωσαν κατά περίπτωση τα κόμματα σχετικώς με την μετατροπή του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ, για τις διατάξεις που αφορούν στην φαρμακευτική δαπάνη και το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ και επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλα τα κόμματα, είναι ότι εκεί που το δημόσιο συμφέρον είναι πολύ ανώτερο όλων των άλλων, δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια, εντάσεις και σπέκουλα.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, αφού δεν είναι κανείς Θεός κι ούτε μπορεί κανείς με ένα μαγικό ραβδάκι να ελέγξει τα πάντα στην Υγεία, όχι σε ένα μήνα, όχι σε ένα χρόνο, αλλά ούτε σε μια ολόκληρη τετραετία» και τόνισε ότι γι’ αυτό τον λόγο, ακόμα και συστήματα υγείας ευρωπαϊκά, κομβικά, ισχυρά, κάνουν ολόκληρες δεκαετίες να κάνουν θεσμικές αλλαγές και επιμένουν, προσπαθούν, αποτυγχάνουν ενδεχομένως και μαθαίνουν από τα λάθη τους. «Ελάτε λοιπόν σας παρακαλώ πολύ αυτή τη θεσμική αλλαγή να την κάνουμε όλοι μαζί» κάλεσε το Σώμα και προανήγγειλε την κατάθεση νέου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τα θέματα της δημόσιας Υγείας, θέματα του ΕΣΥ, των νοσοκομείων κλπ..

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά στα φάρμακα, είπε ότι περιλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα, την επανασύσταση και ενίσχυση της HDA και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, την ενίσχυση αυτών των επιτροπών, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν πραγματικά και να φέρουν μειώσεις των τιμών, και πάνω απ’ όλα να υπάρχει πρόσβαση για όλα τα φάρμακα, καινοτόμα ή μη, ακριβά ή μη, στον Έλληνα ασθενή.

Υπενθύμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν εισαχθεί νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στους ασθενείς και απάντησε στην κριτική του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ότι επί των ημερών του ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την δαπάνη στο φάρμακο στα επίπεδα του 2009 (από 2 δισ. στα 3,4 δισ. με βάση τους υπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας ) ενώ για το φάρμακο στα νοσοκομεία, με πλαφόν κάτι λιγότερο από 500 εκατομμύρια, ο υπολογισμός για φέτος είναι στα 820 εκατομμύρια. «Άρα, λοιπόν, για ποια διαρθρωτικά μέτρα μιλάμε; Πώς εννοείτε ότι εφαρμόσατε τα διαρθρωτικά μέτρα;» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Αν. Ξανθό.

Ο κ. Κικίλιας, υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, λέγοντας πως είναι αυτή είναι μια νέα, σύγχρονη, μοντέρνα, θεσμική, πραγματική πολιτική στο φάρμακο, ελέγχει τις τιμές, ελέγχει την ποσότητα, μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε έναν σύγχρονο οργανισμό, πάροχο υγείας, αγοραστή και πωλητή υπηρεσιών υγείας, σχεδόν μονοψώνιο.

Σχετικώς με τον ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ έγινε για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα ζητήματα, κάτι που δεν μπορεί κάνει ένα ΝΠΔΔ. Ενημέρωσε εξάλλου το Σώμα, ότι ενσωματώθηκαν οι επισημάνσεις των κομμάτων, έτσι ώστε να είναι αυτός ένας σύγχρονος Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, και τόνισε: «Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι εδώ δεν πρόκειται για κάτι κομματικό, για κάτι ρεβανσιστικό, για κάτι το οποίο έχει να κάνει με μικροπολιτική. Έχουμε θέματα σε όλη τη χώρα. Έχουμε πολλές προαναχωρησιακές δομές και έχουμε μια κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Αυτήν την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Αναφορικώς με τις ρυθμίσεις που αφορούν στην συγχώνευση ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πρέπει και τα ΤΕΠ να γίνουν προνοσοκομειακά, να ενοποιηθούν με το σύστημα του ΕΚΑΒ, το σύστημα της έκτακτης ανάγκης και στο σύνολό τους να αντιμετωπίζουν τα πάντα, άρα θα πρέπει να εμπλέκεται το ΕΚΑΒ και στη ΜΕΘ, την ψηφιακή πλατφόρμα.