Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να βοηθήσει τα παιδιά της Σχολής

Η αγάπη της Μαριάννας Σταματιάδου για το θέατρο είναι γνωστή. Είναι από τους λίγους ανθρώπους που φροντίδει να παρακολουθεί κάθε πολιτιστική εκδήλωση και ιδιαίτερα κάθε παραστάση που παρουσιάζεται στην πόλη, ενώ ίδρυσε και είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Αν ήταν κάτι που χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα, αυτό ήταν οι πολλές πρεμιέρες και πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και βέβαια, η Μαριάννα Σταματιάδου ήταν παρούσα σε όλες! «Πραγματικά ο πολιτισμός ανθεί στην πόλη μας και αυτή τη στιγμή η Πάτρα βρίσκεται σε έναν οργασμό πολιτισμού και θεατρικών παραστάσεων» μας λέει χαρακτηριστικά.

Μία εξ’ αυτών ήταν η παράσταση «Εγώ και ο Φρόιντ» στο Επίκεντρο+. «Είναι μια καταπληκτική παράσταση που όποιος δεν την έχει δει, οφείλει να το κάνει καθώς κάνει μια πολύ ωραία αναδρομή στην ιστορία» σημειώνει η Μαριάννα Σταματιάδου και «στέκεται» στη φιγούρα του Χίτλερ, τονίζοντας πως θυμίζει πολύ την γνωστή ταινία «Η Πτώση». Συνεχίζοντας μένουμε στο Επίκεντρο+ και στην παιδική παράσταση «Η Ρόδη και το χρυσό βεργί» που όπως μας λέει: «Πρέπει οι γονείς να πάνε τα παιδιά τους στο θέατρο αλλά νομίζω ότι και για αυτούς θα είναι ένα πάρα πολύ καλό μάθημα».

Την περασμένη Παρασκευή έγινε η πρεμιέρα του έργου «Η εποχή του κυνηγιού», στον «ζεστό και όμορφο χώρο που έχει φτιάξει η Νικολέτα Μπακοπούλου, τις Γραμμές Τέχνης» όπως σημειώνει η Μαριάννα Σταματιάδου και συμπληρώνει: «Απ’ ό,τι άκουσα υπήρχαν άνθρωποι που δεν γνώριζαν την Πηνελόπη Δέλτα αλλά αναγκάστηκαν να διαβάσουν γι’ αυτή. Γιατί το έργο πρέπει να μας δίνει τις δυνατότητες, πέρα από τη διασκέδαση, να μπορούμε να μορφωνόμαστε κιόλας. Γιατί το θέατρο είναι και ένα σχολείο». Στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου το Σάββατο παρουσιάστηκε η όπερα «Τουραντό» στο πλαίσιο των προβολών της ΜΕΤ που συνδιοργανώνει με τον Ομιλο του ΑΝΤ1 η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας. «Ευτυχώς που έχουμε και την Κινηματογραφική Λέσχη» λέει χαρακτηριστικά η κυρία Σταματιάδου για να καταλήξει στην παράσταση «Γέρμα» που παρουσιάστηκε την Κυριακή στον Απόλλωνα, ως μετάκληση του ΔΗΠΕΘΕ, «μια πολύ ωραία παράσταση που το κοινό την αγκάλιασε» όπως σημειώνει, συμπληρώνοντας πως εκτός από το Θέατρο, η Πάτρα έχει και το Μουσείο της για το οποίο θα πρέπει να είναι υπερήφανη και να το αγκαλιάσει.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ
Και μπορεί η προηγούμενη εβδομάδα να ήταν γεμάτη πρεμιέρες αλλά πουθενά δεν υπήρχε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. «Σε πάρα πολλά έργα συμμετέχουν παιδιά που έχουν τελειώσει τη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και γι’ αυτο είμαι πολύ ευτυχισμένη» αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαριάννα Σταματιάδου και όταν την ρωτάμε αν υπάρχουν ευκαιρίες για τους αποφοίτους της Σχολής στην Πάτρα απαντά: «Δεν υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες, παρόλο που πολλά παιδιά είναι τρομερά αξιόλογα. Ομως, πραγματικά, οι επιλογές δεν είναι τόσο πολλές. Πρέπει να πω πως πολλά παιδιά που αποφοιτούν από την Σχολή είναι πραγματικά διαμάντια. Θα πρέπει η Πάτρα να τα “εκμεταλλευτεί”». Στο σημείο αυτό, η Μαριάννα Σταματιάδου θυμάται εποχές παλαιότερες που η Πάτρα πρωταγωνιστούσε στα θεατρικά πράγματα, όταν οι παραστάσεις περνούσαν πρώτα «εξετάσεις» από το κοινό της Πάτρας για την επιτυχία ή την αποτυχία τους. «Ετσι πρέπει να ξαναγίνει η Πάτρα» μας λέει και όταν την ρωτάμε γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα απαντά πως μέχρι στιγμής δεν είχε δοθεί η ανάλογη ευκιαρία. Ομως κάτι τέτοιο τώρα είναι δυνατόν, δεδομένου ότι στην Πάτρα λειτουργούν επτά θεατρικές σκηνές στην πόλη. Αρα, το υλικό υπάρχει της λέμε και η Μαριάννα Σταματιάδου τονίζει: «Ναι, είναι στο χέρι μας να το “εκμεταλλευτούμε” με την καλή έννοια, γιατί πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα νέα παιδιά τα οποία βγαίνουν από τη Σχολή να παίξουν σε παραστάσεις. Και πρέπει και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να τους δώσει τη δυνατότητα αυτή. Πρέπει τα δικά του παιδιά, που έχουν αποφοιτήσει από τη δική του Δραματική Σχολή να τα βοηθήσει».
Σημειώνεται πως φέτος υπέβαλλαν αίτηση για τις εισαγωγικές εξετάσεις στη Σχολή παιδιά από όλα τα μέρη της Ελλάδας, κάτι που δείχνει το πόσο «ψηλά» βρίσκεται η Σχολή.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ
Η Μαριάννα Σταματιάδου αποτελεί το μοναδικό μέλος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ που παρέμεινε στη θέση της ακόμα και μετά τη σύσταση νέου, όπως προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές. Και όπως μας λέει μπορεί να συστάθηκε σε Σώμα την περασμένη Δευτέρα, αλλά σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη του επίσημη συνεδρίαση, με 18 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μάλιστα το όγδοο αφορά το πρόγραμμα των παραστάσεων που θα παρουσιάσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σταύρος Τσακίρης.

«Ελπίζω να είναι κάτι πολύ δυνατό, κάτι που θα απογειώσει το θέατρό μας, γιατί το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας είναι πολύ σημαντικό και έχει μεγάλη ιστορία» επισημαίνει η Μαριάννα Σταματιάδου. Αλλωστε, όπως λέει: «Μετά από μια επιτυχημένη περσινή χρονιά αλλά και μια πολύ επιτυχημένη παράσταση, τον “Προμηθέα” που έκανε το γύρο της Ελλάδας και καταχειροκροτήθηκε, πρέπει να έχουν ένα αξιόλογο και δυνατό πρόγραμμα. Δεν αξίζουν μόνο οι μετακλήσεις. Μπορεί να είναι πολύ καλά έργα που παίζονται ανά την Ελλάδα και έρχονται και στην Πάτρα, αλλά θέλουμε το δικό μας πρόγραμμα. Ενα τέτοιο πρόγραμμα με έργα που θα μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας».