Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός με πλεόνασμα 3,6%, ανάπτυξη 2,8% και θετικά μέτρα 1,2 δισ.

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% φέτος, το οποίο αφήνει περιθώριο για πρόσθετα θετικά μέτρα, και 3,6% το 2020 συμπεριλαμβανομένων όλων των κοινωνικών και αναπτυξιακών μέτρων ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 που απεστάλη στην Κομισιόν. Οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά είναι ίδιες (με μικρή στρογγυλοποίηση μόνο) με εκείνες του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αποτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ η τελική αποτίμηση θα ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου.

Το προσχέδιο, όπως και αυτό που κατατέθηκε στη Βουλή, επιμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020, ρυθμός σημαντικά υψηλότερος από τη φετινή εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στο νέο προσχέδιο στην αναπροσαρμογή ορισμένων επιμέρους προβλέψεων για το εκτιμώμενο όφελος από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα («παρεμβάσεις βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος). Στο πλαίσιο αυτό, περιορίζει τα προβλεπόμενα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τα 642 εκατ. ευρώ στα 557 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπει πρόσθετα έσοδα 73 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα και τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια.

 

Δείτε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που στάλθηκε στην Κομισιόν