ΠΑΤΡΑ: Δημιουργία ταινίας-ντοκιμαντέρ από τους μαθητές του 2ου ΣΔΕ

Μια ξεχωριστή συνεργασία με θέμα τον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στο 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών και το «Νεανικό Πλάνο – Δημιουργική Ομάδα για την Οπτικοακουστική Επικοινωνία και Έκφραση των Νέων Ανθρώπων»
Συγκεκριμένα, στο 2ο ΣΔΕ Πάτρας υλοποιήθηκε από τον κ. Κώστα Κορρέ και τη σκηνοθέτιδα κ. Διονυσία Κοπανά Θερινό Σχολείο με τίτλο «Μαθήματα κινηματογραφικής εκπαίδευσης», διάρκειας πενήντα ωρών, που περιλάμβανε προβολή και ανάλυση της βραβευμένης ταινίας «Τρε, Μέισον, Ντασάν/ Tre Maison Dasan», ΗΠΑ, Ντοκιμαντέρ, Denali Tiller, έγχρωμο, 94΄, (2018), καθώς και δεκαήμερο εργαστήριο δημιουργίας μικρού μήκους ταινίας-ντοκιμαντέρ
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τη γλώσσα του κινηματογράφου, εξοικειώθηκαν με τις τεχνικές του και τις βασικές αρχές σκηνοθεσίας, μυήθηκαν στα εκφραστικά του μέσα και καθοδηγήθηκαν στη έρευνα του επιλεγμένου θέματος καθώς και στη δημιουργία σεναριακού σχεδιάσματος που θα βοηθήσει στην οργάνωση των γυρισμάτων. Επιπλέον κατανόησαν και μοιράστηκαν τους ρόλους του κινηματογραφικού συνεργείου μπροστά και πίσω από την κάμερα.
Το τελικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου ήταν μια μικρού μήκους ταινία-ντοκιμαντέρ, διάρκειας 10 λεπτών. Σημαντικό αποτέλεσμα ήταν οι εκπαιδευόμενοι να αισθανθούν ότι η τέχνη μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή τους, και να της προσδώσει νόημα και ενδιαφέρον, καθώς και να κατανοήσουν ότι κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή μοναδική οντότητα με τη δική του ματιά πάνω στη ζωή.
Το δημιουργικό αποτέλεσμα του κινηματογραφικού εργαστηρίου θα παρουσιαστεί σε ξεχωριστή εκδήλωση-συζήτηση-προβολή των ταινιών, κατά τη διάρκεια του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019 και σε ειδική εκδήλωση στην Πάτρα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία ιδιαίτερα στους συμμετέχοντες να βγει προς τα έξω η φωνή τους και να εξωτερικευθεί η καλλιτεχνική τους έκφραση.
Οι εκπαιδευόμενοι, οι εκπαιδευτικοί και ο διευθυντής του 2ου ΣΔΕ Πάτρας κ. Μιχάλης Καραγεωργίου ευχαριστούν θερμά τον πρόεδρο του Νεανικού Πλάνου κ. Δημήτρη Σπύρου, το στέλεχος του Νεανικού Πλάνου κ. Κώστα Κορρέ για τη διοργάνωση του Θερινού Σχολείου, καθώς και τη σκηνοθέτιδα κ. Διονυσία Κοπανά που υλοποίησε ένα άρτιο και δημιουργικό εργαστήρι κινηματογράφου που διεύρυνε τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες των εκπαιδευομένων του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων που χορήγησαν την άδεια για την υλοποίηση του εργαστηρίου, καθώς και τον Διευθυντή του Κ.Κ. Πατρών κ. Χαρίλαο Ζαννίδη και την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Κ.Κ. Πατρών Κοινωνιολόγο κ. Ρουμπίνη Γιαννάρου για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Το έργο ΣΔΕ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.