Brexit: Θα «κλειδώσει» σήμερα η συμφωνία;

Τρέχει και δεν φθάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για να προλάβει να παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μια νέα πρόταση για το Brexit έτσι ώστε να την καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο. Την ίδια ώρα, το βορειοϊρλανδικό «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» τού σκάβει το λάκκο, με την επικεφαλής του κόμματος Αρλίν Φόστερ να δηλώνει ότι «δεν εμπιστεύεται τον Μπόρις Τζόνσον αλλά μόνο τον εαυτό της».

Ακόμη πάντως δεν έχει διευκρινιστεί εάν το Λονδίνο θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια αναβολή της αποχώρησής του από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ακόμη κι αν ο Τζόνσον καταφέρει να συνάψει μια συμφωνία και να την περάσει από την βουλή αυτήν την εβδομάδα, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της παράτασης αφού δεν θα προλάβει την επισφράγισή της πριν από τo Xάλογουιν. Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν κάποιους μήνες για να ελέγξουν λεπτομερώς τη νέα συμφωνία προτού την εγκρίνουν, επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.

Ενώ ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ προσπαθεί να πείσει το βορειοϊρλανδικό «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» να στηρίξει τη συμφωνία, στις Βρυξέλλες συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Οι ομάδες εργάστηκαν στη νύχτα και συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο. Θα συναντηθούν ξανά σήμερα το πρωί», είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1», προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian» o Συντηρητικός πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τη βάση – ένα προσχέδιο- της συμφωνίας με την Ε.Ε αφού έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες για τα ιρλανδικά σύνορα.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τελωνειακών συνόρων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας ενώνοντας το νησί με μια εμπορική έννοια. Κάτι που ήθελε η κυβέρνηση του Δουβλίνου και το είχε απορρίψει το Λονδίνο ως «μη συνταγματικά ή οικονομικά βιώσιμο».

Από την πλευρά του, το υπερσυντηρητικό βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις του.

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι, ακόμη κι αν καταλήξουν τις προσεχείς ώρες σε μία συμφωνία με το Λονδίνο, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και το 2020.

Το κόστος για την βρετανική οικονομία από το Brexit έχει ήδη φθάσει τα 70 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ευρωπαικής Μεταρρύθμισης. Το think tank προειδοποιεί ότι, ακόμη κι αν η συμφωνία επιτευχθεί, η αβεβαιότητα του Brexit θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις έως τα μέσα του 2020 ή και αργότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent.