(Βίντεο)-Μητσοτάκης: Οι εκλογές, η σχέση με τους γονείς του, η Μαρέβα και ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος καλεσμένος στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε μια συνέντευξη σε προσωπικό τόνο, έβγαλε όμως και είδηση. Είπε ότι «αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές».

Σε μια συνέντευξη με πυκνές αναφορές στην προσωπική και την οικογενειακή του ζωή, την Μαρέβα και τα παιδιά τους, τους γονείς του Κωνσταντίνο και Μαρίκα, την ζωή στο Παρίσι και το «μικρόβιο της πολιτικής», ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, από τις τουρκικές προκλήσεις και την Συρία και την κυπριακή ΑΟΖ, το κυβερνητικό έργο

Τουρκικές προκλήσεις, την Κύπρο και την Συρία

«Η Ελλάδα προσέρχεται στην Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας και ευημερίας σε μια ταραγμένη περιοχή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδικάζοντας παράλληλα με σκληρά λόγια την τουρκική εισβολή στη Συρία. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα συντάσσεται απόλυτα με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και την διακοπή των εχθροπραξιών.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Τουρκία με τη στάση της θα κάνει μια περίπλοκη κατάσταση στην Συρία, ακόμη πιο περίπλοκη» και «δυστυχώς θα ξαναδώσει οξυγόνο στον ISIS και στα ακραία τρομοκρατικά στοιχεία, τα οποία είχαν ηττηθεί στο πεδίο των μαχών, με τους Κούρδους πρωτεργάτες σε αυτήν την μάχη, ώστε να ξαναβρεθούμε στην τραγική κατάσταση να αναβιώσει αυτό το «τέρας» της ακραίας τρομοκρατίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ευρώπη, συνολικά στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες, θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο σε ότι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. «Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί» είπε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται κυρώσεις και για την εισβολή στη Συρία, κυρώσεις που, όπως είπε, θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Για το κυβερνητικό έργο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό του έργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σκοπός του είναι να τιμήσει την εντολή των πολιτών, προσθέτοντας πως έχει χρονοδιαγράμματα, τα οποία οφείλει να τηρήσει.

«Ήδη κάνουμε την αξιολόγηση του τριμήνου. Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε. Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο, γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, καθώς ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει να «σπάσει» γρήγορα. Εγώ θα είμαι υπόλογος είτε για την επιτυχία είτε για την αποτυχία. Είμαι αρκετά παρεμβατικός Πρωθυπουργός, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και την ψήφο των απόδημων

Σχετικά με το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να προσωποποιούνται οι πολιτικές διαφορές. «Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει με δική μας πρωτοβουλία. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ Πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσής. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο, μπορεί να έρθει στην Ελλάδα και να ψηφίσει.

«Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Εγώ ήθελα την επιστολή ψήφο. Είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, αποκάλυψαν ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν, ο Πρωθυπουργός τους κατηγόρησε ότι συνειδητά χρησιμοποίησαν το 2015 την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθουν στην εξουσία. Τόνισε μάλιστα πως στόχος του είναι η 4ετία.

«Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού, Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την Συνταγματική Αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφή για την χώρα. 

Για την Novartis

Αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία, βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή, αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Μαρίκα

«Στα παιδιά μου λέω να μην συγκρίνονται με κανέναν. Ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός σε άλλη εποχή. Σε πολλά ήταν μπροστά από την εποχή του. Μελέτησα όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης. Είναι μια συναισθηματική συνέχεια αλλά δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με κανέναν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας αν συγκρίνει τον εαυτό του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Για την μητέρα του είπε ότι σε πολλά πράγματα έκανε πίσω για να στηρίξει τον σύζυγό της. «Με αδυναμία στο μόνο γιο που είχε. Είχα μια πολύ ωραία και ζωντανή σχέση μαζί της και έμαθα πολλά από εκείνην. Έκανε 4 παιδιά όταν οι γιατροί της είπαν να μην κάνει κανένα λόγω των προβλημάτων στην σπονδυλική της στήλη. Της αναγνωρίζω ότι έλεγε πάντα την γνώμη της. Η Μαρίκα Μητσοτάκη αυτό που έβλεπες αυτό έκανε».

Είχα πολλές ευκαιρίες αλλά δούλεψα και σκληρά

Για την αντιπολίτευση και πως του προσάπτουν ότι μισεί τους εργαζόμενους είπε ότι προσπερνά όλα όσα είπαν για εκείνον και οι απαντήσεις έρχονται μέσα από την πολιτική του.

«Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι αλλά είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουμε ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και δική μου δουλειά είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να δημιουργούν και χρέος της πολιτείας είναι να στέκονται δίπλα σε όσους είναι πιο αδύναμοι», είπε ακόμα.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο αν μπορεί να ταυτίζεται με όσα περνούν οι πολίτες αφού προέρχεται από μια καλή οικογένεια απάντησε ότι ο πολιτικός πρέπει να δίνει προτεραιότητες και να δίνει εφαρμόσιμες λύσεις. «Έχω τεράστιο σεβασμό σε όσους ξεκινούν με λίγα και φτάνουν ψηλά», είπε.

Στο ερώτημα τι είδους πατέρας είναι απάντησε ότι η πολιτική είναι βαρύ και ανθυιγιεινό επάγγελμα ως προς την οικογενειακή ηρεμία. «Είπα από την πρώτη στιγμή ότι τα παιδιά μου είναι η προτεραιότητά μου και με την Μαρέβα βλέπουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας». Αναφερόμενος στην μικρή του κόρη Δάφνη που είναι μόλις 16 ετών είπε ότι φροντίζει δυο φορές την εβδομάδα να τρώνε μαζί.

Οι σχέσεις με την Μαρέβα

Για την γνωριμία τους και την σχέση του με την Μαρέβα Γκραμπόφσκι είπε. «Ήταν φοιτητικός έρωτας. Γνωριστήκαμε στο Χάρβαρντ. Την βοήθησα σε μια εργασία Στατιστικής. Και να μην είχαμε καταφέρει να σώσουμε τον γάμο μας τα ίδια θα είχε πει η Μαρέβα για μένα. Περνάμε καλά μαζί. Γελάμε μαζί και στο άλμπουμ των αναμνήσεων μας θα δείτε ότι είμαστε σαν μια κανονική οικογένια όπως οι άλλες. Περάσαμε δυσκολίες και βγήκαμε πιο δυνατοί».

Είπε ακόμα ότι κανείς γάμος δεν πρέπει να σωθεί μόνο για τα παιδιά. «Πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις μιας καλής και υγιούς σχέσης. Ο γάμος δεν σώζεται αν δεν υπάρχει αγάπη, σεβασμός και εκτίμηση», είπε χαρακτηριστικά.

advertisement