ΠΑΤΡΑ: Η 12η Επιστημονική Διημερίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας -ΙΤΕ

Ανοιξε χθες το απόγευμα, με την εναρκτήρια τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων» στο κέντρο της Πάτρας, το διήμερο επιστημονικό συνέδριο (12η Επιστημονική Διημερίδα) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας -ΙΤΕ και του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) της Πάτρας. Τους εισαγωγικούς χαιρετισμούς, εκ μέρους του ΙΤΕ-ΙΕΧΜΗ έκανε η Dr. Μαρία Κλάπα.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο διευθυντής του ΙΕΧΜΗ Δρ. Βασίλειος Μπουργανός τόνισε ότι «είναι σημαντικό για την πόλη μας και το Ινστιτούτο μας να φιλοξενούμε ένα τόσο ξεχωριστό γεγονός, που αναδεικνύει τη σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συνεισφορά του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στην επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη και υποσχέθηκε ότι «το επιστημονικό δυναμικό του στην Πάτρα θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ενδυνάμωση και διεθνή παρουσία του ΙΤΕ».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης παρουσίασε το έργο, την πορεία και την προσφορά του ΙΤΕ στην Επιστήμη και την Κοινωνία.
«Φέτος, το σπουδαίο αυτό γεγονός για την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, θα διεξαχθεί στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ στην Πάτρα, που αποτελεί κόμβο επιστημονικής αριστείας και καινοτομίας, όχι μόνο για τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καλωσορίζοντας στην «οικογένεια» του ΙΤΕ τα δύο νέων Ινστιτούτων του που ιδρύθηκαν φέτος, α) Αστροφυσικής στο Ηράκλειο και β) Πετρελαϊκής Ερευνας στα Χανιά.
«Θα ήθελα να καλωσορίσω τα δύο νέα Ινστιτούτα, τα οποία με τη δράση τους είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσουν την παγκόσμια καταξίωση του ΙΤΕ» τόνισε χαρακτηριστικά.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με θέμα: «Από την Ανασκαφή… στο Μουσείο».
Αυτή την περίοδο, στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει μεγάλη έκθεση με τίτλο «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός».
Προλόγισε η Τζελίνα Χαρλαύτη, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ.
Το παρών τους στην εκδήλωση έδωσαν ο νέος γγ Ερευνας και Τεχνολογίας Αθανάσιος Κυριαζής και ο απερχομενος γγ, της προηγούμενης κυβέρνησης κ. Φωτακης, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλη της Πρυτανείας.