Οι δεκαετίες περνούν, το τρένο και ο δρόμος όχι

Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να στηλιτεύσουμε τις τοποθετήσεις πολιτικών παραγόντων και δημοτικών παρατάξεων σχετικά με τα δύο μείζονα θέματα που αφορούν την Πάτρα και για τα οποία συζητάμε –ξανά- τις τελευταίες μέρες στην πόλη: τη διέλευση του τρένου και τη χάραξη της Πατρών-Πύργου. Η υποκρισία περισσεύει.
Πολλές προσεγγίσεις διέπονται από λαϊκισμό και επιπολαιότητα. Υπαγορεύονται άλλοτε από κομματικές δεσμεύσεις, άλλοτε από εξαρτήσεις που δημιουργούν παλαιότερες τοποθετήσεις, άλλοτε πάλι από εμμονές και πείσματα. Τίποτε απ’ αυτά δεν πρέπει να έχει θέση στη συζήτηση για τα μεγάλα έργα που επηρεάζουν τη λειτουργία, την εικόνα και τις προοπτικές της Πάτρας. Για το σπιράλ χωράει μόνο η γνώση και η λογική.
Αντλούμε γνώση από τους ειδικούς, ακούμε τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων που διαθέτουν επιστημονική επάρκεια και καταθέτουν τεκμηρίωση, μελετάμε τα διαθέσιμα στοιχεία. Ταυτόχρονα κατανοούμε πως οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στην Πάτρα, αλλά από τους αρμόδιους που οφείλουν να ακούσουν και τη φωνή της πόλης μας, ως ένα από τα δεδομένα που θα τους οδηγήσουν στις οριστικές λύσεις.
Δεν αρνούμαστε τη μαχητική διεκδίκηση για λογαριασμό της πόλης, με επιχειρήματα, με λογική και πάντα με προτεραιότητα το καλό της πόλης και των πολιτών της. Άλλωστε, για το σπιράλ, απόλυτη προτεραιότητα είναι η Πάτρα, όχι τα κόμματα, ούτε οι προσωπικές στρατηγικές. Μόνο που από την Πάτρα μας περνούν μόνο… οι δεκαετίες, ούτε το τρένο, ούτε ο εθνικός αυτοκινητόδρομος. Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Και κυρίως χρήσιμοι, ακόμα κι αν δεν είμαστε αρεστοί.
Παίρνουμε την πρωτοβουλία να αναδείξουμε την αβεβαιότητα της υλοποίησης του υπόγειου τρένου και να καταθέσουμε μια εναλλακτική πρόταση για τη διέλευση του από την Πάτρα (την υπέργεια ή εναέρια, για την οποία μιλήσαμε και προεκλογικά) και έχουμε το θάρρος να δηλώσουμε πως η επιμονή για νότια χάραξη πρέπει να απαγκιστρωθεί από περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης της Αθήνας με την Ολυμπία. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης θα καταθέσουμε –ως οφείλουμε- πλήρες σκεπτικό και προτάσεις.

Πέτρος Ψωμάς

σπιράλ