Μας έβαλαν γραφειοκρατικά εμπόδια για το αποτεφρωτήριο

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η λειτουργία του πρώτου – ιδιωτικού – αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα, μετά από 13 χρόνια από την πρώτη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Η εγκατάσταση βρίσκεται στη Ριτσώνα, περίπου 70 χλμ μακριά από την Αθήνα. Η Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης είναι ένας από του 7 ιδιοκτήτες και κατέχει το 30% της επιχείρησης.

Ενδιαφέρον για την κατασκευή αποτεφρωτηρίων έχει εκδηλωθεί και από την πλευρά των δήμων. Ωστόσο, τα σχέδια αυτά πολλές φορές σκοντάφτουν στις αντιδράσεις δημοτών. Ο δήμος Αθηναίων έχει επιλέξει χώρο στον Ελαιώνα, ανάμεσα στη λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Χρηματιστηρίου και το Ισλαμικό Τέμενος. Αν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες φαίνεται να προχωρούν, είναι πιθανό να προκληθεί εμπλοκή από τις προσφυγές που έχουν καταθέσει επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Περισσότερο αισιόδοξα για τους υποστηρικτές της αποτέφρωσης είναι τα πράγματα στην Πάτρα. Ο δήμος έχει προχωρήσει σε χωροθέτηση στον Γλαύκο και προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπου εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον με πάνω από 110 προτάσεις. “Στην περίπτωση της Ριτσώνας φάνηκε ξεκάθαρα ότι το Κράτος βοηθά τους ιδιώτες και όχι τους Δήμους. Θα ήμασταν πρώτοι από όλους, αλλά μας έβαλαν γραφειοκρατικά εμπόδια» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής, Ανδρέας Αντωνόπουλος.