Τα βήματα Μητσοτάκη για win win συμφωνία με τους θεσμούς – Πώς θα μηδενίσει το δημοσιονομικό κενό

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει τους θεσμούς για το δημοσιονομικό κενό.

Με τους εκπροσώπους των θεσμών να επιμένουν στο δημοσιονομικό κενό για το 2020, και ζητούν plan B ως τις 15 Οκτωβρίου.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα υπάρξει κενό και ευελπιστεί να πείσει γι’ αυτό τους Ευρωπαίους έως την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 να σταλεί στην Κομισιόν την Τρίτη χωρίς «σκιές». Την επιχειρηματολογία του την στηρίζει στην ισχυρή ανάπτυξης, στην επιτυχία των 120 δόσεων καθώς και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Από την περασμένη Δευτέρα, που το προσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ το 2020 (0,06% του ΑΕΠ ή 120 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ), μέχρι την τελευταία στιγμή η ανταλλαγή στοιχείων ανάμεσα στους Ευρωπαίους τεχνοκράτες και τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ήταν εντατική και, όπως διαβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές, εποικοδομητική. Εξ ου και η απόσταση που τις χώριζε μειώθηκε περαιτέρω.

Με τη διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών να αμβλύνεται σημαντικά αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό της προσεχούς χρονιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε διάστημα τριών μηνών φαίνεται ότι σταδιακά αποκαθιστά την αξιοπιστία της εθνικής Οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ευρωπαίου επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμισε ότι: «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον «ο φτωχός συγγενής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή «ο άρρωστος της Ευρώπης», αλλά «είναι μία χώρα που ξαναβρίσκει την πλήρη κυριαρχία της, την αξιοπιστία της».

Μεταρρυθμιστική πολιτική, άρδην αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, ενίσχυση του επιχειρείν και προσέλκυση επενδύσεων είναι τα μέσα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να ανακτήσει την κυριαρχία της χώρας σε ευρωπαΪκό επίπεδο.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά, ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί.

Την επιχειρηματολογία του την στηρίζει στην ισχυρή ανάπτυξης, στην επιτυχία των 120 δόσεων καθώς και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τα «όπλα» που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση, ώστε να πείσει τους τεχνοκράτες των θεσμών ότι «βγαίνει» ο λογαριασμός του 2020 είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά χωρίς μείωση του αφορολογήτου ορίου.

-Επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου

-Βελτίωση του πλαισίου για την Golden Visa και παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

-Τόνωση των εσόδων και της ανάπτυξης μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Οι κινήσεις – Ματ
Οι δύο κινήσεις που φαίνεται να έκαναν τη διαφορά εντοπίζονται στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων. Το πρώτο είναι η επέκταση της υποχρέωσης συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων για το 30% του εισοδήματος και στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με βάση τη φορολογική νομοθεσία δεν έχουν αφορολόγητο και πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Εφόσον η σχετική πρόταση πάρει τη μορφή νομοθετική διάταξης τότε 610.784 αυτοαπασχολούμενοι εμπίπτουν υποχρεωτικά στο μέτρο των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών για το 30% του εισοδήματος τους.

Το δεύτερο μέτρο ανάτασης των εσόδων με το οποίο φέρεται να έχουν συμφωνήσει οι θεσμοί είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αγορά των τυχερών παιγνίων. Με τις δύο νέες άδειες διαδικτυακών τυχερών παιγνίων που θεσμοθετούνται με διάρκεια ισχύος 7 ετών (3 εκατ. ευρώ για το διαδυκτιακό στοίχημα και 2 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα παίγνια, όπως φρουτάκια, κουλοχέρηδες, κ. ά ) θα έρθει ζεστό χρήμα στα ταμεία.