Πού στοχεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο “Επενδύω στην Ελλάδα”

Κρατώντας στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής του το τρίπτυχο “αποφασιστικότητα-συνέπεια- αποτελεσματικότητα”, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει τον κύκλο των επόμενων κρίσιμων παρεμβάσεων στην οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.

Η ολοκλήρωση των πρώτων 100 ημερών της “γαλάζιας” διακυβέρνησης, που συνδέθηκε με την προώθηση και ψήφιση κομβικών μεταρρυθμίσεων, δείχνει το δρόμο της επιστροφής στην ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Έναν δρόμο, που μετατράπηκε από την πρώτη στιγμή σε μεγάλο στοίχημα για το οικοσύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο κερδίζεται, όπως γίνεται εμφανές τόσο στην αποτύπωση των δεικτών της οικονομίας, όσο και στην υποδοχή που επιφυλάσσουν οι αγορές στην Αθήνα.

“Έχει αλλάξει κάτι στην ελληνική κοινωνία μετά την 7 η Ιουλίου. Υπάρχει αισιοδοξία ότι αφήνουμε πίσω την κρίση. Αυτό αποτυπώνουν όλοι οι δείκτες, όπως, για παράδειγμα, ο επενδυτικός που ανεβαίνει, σε αντίθεση με τη Γερμανία. Θα εφαρμόσουμε τις αλλαγές και θα στείλουμε μήνυμα ότι έχουμε βγει από τον φαύλο κύκλο…Η Ελλάδα επέστρεψε”, διαμηνύει ο πρωθυπουργός. Η οπτική του κυβερνητικού στρατοπέδου κρατάει πάντα στην προμετωπίδα της το μοτίβο “μειώσεις φόρων, επενδύσεις, δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης”. Τα επόμενα θετικά μέτρα βρίσκονται προ των πυλών…Όπως και η ψήφιση ενός νομοσχεδίου, που θα διευκολύνει την προσέλκυση και την υλοποίηση επενδύσεων. “Οι παρεμβάσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για νέες επενδύσεις, αφήνοντας πίσω τα εμπόδια του παρελθόντος… Στόχος είναι να γίνει συντομότερη η “οδύσσεια” επενδυτών και εργαζομένων στην Ελλάδα, που μόλις ξεμπερδέψουν με ένα εμπόδιο, εμφανίζονται μπροστά τους άλλα πέντε, με αποτέλεσμα να πριονίζεται η εμπιστοσύνη τους προς το Ελληνικό κράτος”, τονίζουν πηγές, ενώ επισημαίνουν ότι προϋπόθεση, για να έρθουν επενδύσεις είναι να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. “Το περιβάλλον που υπήρχε μέχρι σήμερα δεν βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Για να λάβει επενδυτικό σχήμα το “πράσινο φως”, χρειάστηκε 76 γνωμοδοτήσεις. Για την εξασφάλιση περιβαλλοντικής αδειοδότησης μεταλλείου πέρασαν σχεδόν 1.000 μέρες. Για την επέκταση υποδομής απαιτήθηκε η εμπλοκή 14 υπουργείων και τουλάχιστον δώδεκα χρόνια αναμονής. Για να ξεκινήσουν οι εργασίες στα ελληνικά αεροδρόμια, η Fraport χρειάστηκε να λάβει περισσότερες από 200 άδειες και εγκρίσεις. Παράλληλα, ο μέσος χρόνος έκδοσης απόφασης από πρωτοβάθμιο δικαστήριο είναι περίπου τέσσερα χρόνια. Αυτά είναι ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Τι φέρνει το νομοσχέδιο “Επενδύω στην Ελλάδα”

Μέσα από τα 230 άρθρα του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχεύει:

-Να άρει δεκάδες επενδυτικά εμπόδια ειδικά σε αδειοδοτικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά θέματα.

Να θεραπεύσει αδυναμίες “που ξέμειναν από το βαθύ παρελθόν, την κακή και αποσπασματική νομοθέτηση, και οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων”.

-Να αθροίσει πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις που μεταβάλλουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

-Να στηρίξει επιχειρήσεις νεοφυείς ή με σοβαρά οικονομικά προβλήματα να σταθούν στα πόδια τους.

-Να διασφαλίσει συνθήκες πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους και

-Να στηρίξει την υγιή, διαφανή και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων.

Το νομοσχέδιο:

-Δίνει κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.

-Δημιουργεί τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Δηλαδή μια ηλεκτρονική βάση με όλα τα κρίσιμα δεδομένα που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του Διαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως οι ισχύουσες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι.

-Επιταχύνει (αναθέτοντας σε ιδιώτες ορκωτούς ελεγκτές) την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Το κράτος θα ασκεί ελεγκτικό ρόλο.

Νέα μέτρα

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν, σε κάθε ευκαιρία, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα…λάβουν σάρκα και οστά οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό:

-Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλά εισοδήματα από το 22% στο 9%.

-Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%.

-Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

-Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο φόρος προστιθέμενης αξίας και παρέχεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για αναβάθμιση κτηρίων.

“Όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το όποιο επιπλέον δημοσιονομικό πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων. Μεσοπρόθεσμα και εντός των ορίων της θητείας αυτής της κυβέρνησης έχει προβλεφθεί η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης στην φορολογία εισοδήματος. Προϋπόθεση για αυτό είναι να έχουν ολοκληρωθεί η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, των έμμεσων τεχνικών ελέγχων και η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ. Επίσης μέσα στην τετραετία θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, όπως και η εισφορά αλληλεγγύης. Την επόμενη χρονιά (ίσως και φέτος εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος) θα αρχίσουν και σε αυτά σταδιακές μειώσεις”, σχολιάζουν στελέχη.