Δυσοίωνο μέλλον

Χθες διαβάσαμε στον τύπο μία από τις πιο σημαντικές ειδήσεις η οποία αποτυπώνει την αποτυχία μας ως κοινωνία και ως γονείς.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας (ΕΠΙΨΥ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι συγκλονιστικά.

Δύο στους πέντε εφήβους στην Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Το 2015, ένας στους τέσσερις εφήβους (25,6%) ηλικίας 16 ετών, απάντησε ότι έστω και μια φορά στη ζωή του έχει σκεφτεί να βλάψει ηθελημένα τον εαυτό του. Η παρουσία συμπτωμάτων στην εφηβεία αποτελεί δείκτη κακής υγείας και ύπαρξης ψυχολογικών συγκρούσεων και στρεσογόνων καταστάσεων. Περισσότεροι από δύο στους πέντε εφήβους (44,0%) αναφέρουν παρουσία τουλάχιστον δύο συμπτωμάτων, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η νευρικότητα (36,6%), η δυσθυμία (36,5%) και η ακεφιά (22,8%) αναφέρονται συχνότερα.

Ποσοστά, νούμερα και στοιχεία που αποτυπώνουν με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι η κοινωνία μας σήμερα και τι κοινωνία ετοιμάζουμε, εμείς οι μεγαλύτεροι για αύριο. Το γεγονός ότι οι έφηβοι στην πιο δημιουργική, ανέμελη, δροσερή και ευτυχισμένη τους ηλικιακή περίοδο δηλώνουν δυστυχισμένοι, δείχνει την αποτυχία μας. Με τις επιλογές μας και τις τακτικές που έχουμε ακολουθήσει ως γονείς και ως μεγαλύτεροι, καταφέραμε να πνίξουμε την ελπίδα του αύριο, όπως συνηθίζουμε να λέμε για τα παιδιά και τους νέους. Και η κοινωνία που έχει φιμώσει την παιδικότητα κι έχει θολώσει τη φωτεινότητα της εφηβείας προδιαγράφει ένα δυσοίωνο μέλλον.

Τα στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας (ΕΠΙΨΥ) θα έπρεπε την επομένη της δημοσιοποίησή τους να αποτελέσουν το κυρίαρχο αντικείμενο ενασχόλησης των εμπλεκομένων φορέων. Αν δεν εργαστούμε όλοι από κοινού και σε βάθος για την ανατροπή αυτών των δυσάρεστων ποσοστών που αποτυπώνουν την ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων της χώρας μας, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι και πολύ περισσότερο να σχεδιάζουμε το μέλλον μας.

* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και πολιτευτής της Ν.Δ..