Πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος αντρών και γυναικών στα σεξουαλικά ερεθίσματα

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι άντρες και γυναίκες έχουν τελείως διαφορετικές αντιδράσεις στην πορνογραφία ή την ερωτική εικονογραφία.

Η συχνότερη πεποίθηση είναι ότι οι άντρες ερεθίζονται περισσότερο από το γυμνό, όπως προσπαθεί να μας πείσει ένα καλό κομμάτι του σύγχρονου καταναλωτικού πολιτισμού.

Μόνο που οι νευροεπιστήμονες μάς λένε ότι όλα αυτά δεν έχουν πραγματική βάση! Μελετώντας λοιπόν το πώς ανταποκρίνεται ο εγκέφαλος αντρών και γυναικών σε σεξουαλικά ερεθίσματα σε πραγματικό χρόνο, μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), οι ερευνητές βρήκαν πως η διέγερση επηρεάζεται από το είδος της ερωτικής παράστασης ή το μέσο (φωτογραφία ή βίντεο) και όχι από το φύλο.

Οι διαφοροποιήσεις με βάση το φύλο κατατάχθηκαν τελευταίες, με λιγότερο από 1% διαφορά, πίσω ακόμα και από την ηλικία των υποκειμένων της μελέτης.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», καταρρίπτει άλλον έναν καλά εδραιωμένο μύθο: πως οι περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη σεξουαλικότητα είναι περισσότερο ανεπτυγμένες στους άντρες απ’ ό,τι στις γυναίκες.

Η Ekaterina Mitricheva και οι συνεργάτες της δεν βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση στη φυσιολογία του εγκεφάλου αντρών και γυναικών αναφορικά με την υποδοχή των σεξουαλικών ερεθισμάτων…