ΠΑΤΡΑ: Ψηφίσματα ιδιωτικών εκπαιδευτικών για ΝΟΚΙΑ και ΚΕΘΕΑ

Στον κλάδο της πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών γνωρίζουμε ήδη ποια είναι η “ανάπτυξη” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Η ανάπτυξή τους σημαίνει κερδοφορία, αλλά όχι για όλους! Αυτού του είδους την ανάπτυξη την έχουμε ζήσει στο πετσί μας τα προηγούμενα χρόνια με τους μισθούς μας να μειώνονται, τις υπερωρίες και τις απολύσεις να αυξάνονται, με τα απλήρωτα δεδουλευμένα και τις ατελείωτες ώρες πιεστικής δουλειάς για “να προλάβουμε το deadline”. Όταν λοιπόν καμαρώνουν ότι ο “κλάδος πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών” γνωρίζει ανάπτυξη, εμείς γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από αυτό το παραμύθι…

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα μεγάλο χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις και στις φωνές αντίστασης που έχουν απομείνει στον κόσμο της εργασίας με το νέο πολυνομοσχέδιο, στιγμιότυπα από το “μέλλον της ανάπτυξης” συμβαίνουν σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, τη ΝΟΚΙΑ, όπου η διοίκηση εξήγγειλε 60 απολύσεις.

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης των απολύσεων κι έπειτα, συμβαίνουν πολλά και τραγελαφικά: Ενώ η διοίκηση μοιράζει υποσχέσεις ότι οι συνάδελφοι θα μεταφερθούν σε άλλες θέσεις εντός της εταιρείας, ταυτόχρονα με κυνικό τρόπο τους παροτρύνει σε παραιτήσεις (πολλές φορές μέσω ψυχολογικής πίεσης), ή τους προτείνει μετανάστευση (!) σε άλλες χώρες προκειμένου να συνεχίσουν να δουλεύουν στη ΝΟΚΙΑ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και αυτή τη στιγμή σε ιστότοπους εύρεσης εργασίας είναι αναρτημένες αγγελίες εργασίας της ΝΟΚΙΑ!

Οι συνάδελφοι της ΝΟΚΙΑ έχουν μπει ήδη στον αγώνα για μη χάσει κανείς συνάδελφος τη δουλειά του, για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Το επιχειρησιακό σωματείο πραγματοποίησε πριν μερικές μέρες μία από τις μαζικότερες συνελεύσεις στην ιστορία του, όπου και αποφασίστηκε απεργία ενάντια στις απολύσεις της εργοδοσίας ταυτόχρονα με το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, το σωματείο της ΝΟΚΙΑ μαζί με άλλα σωματεία του κλάδου και το ΣΕΤΗΠ βρίσκονται σε αγώνα για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σε επίπεδο κλάδου αλλά και σε επίπεδο επιχείρησης, για την κατοχύρωση αυτονόητων εργατικών δικαιωμάτων και φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας.

Γι’ αυτό και ο αγώνας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης πρέπει να έχει πάντα ως αφετηρία την αντίσταση και τη διεκδίκηση ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς! Το νομοσχέδιο στρώνει το χαλί για την υποβάθμιση των σωματείων, καθιστά αδύνατη την υπογραφή ΣΣΕ, από την επόμενη μέρα τις ψήφισής του δηλαδή, σκηνικά σαν αυτό της ΝΟΚΙΑ θα πληθαίνουν.

Συνεπώς, η αλληλεγγύη και η στήριξή μας στον αγώνα των συναδέλφων της ΝΟΚΙΑ είναι αυτονόητη.

l Σε επικοινωνία και συνεννόηση με το “Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδος” συμμετέχουμε και στηρίζουμε έμπρακτα τις κινητοποιήσεις τους, αρχής γενομένης την Τετάρτη 9 Οκτώβρη όπου και απεργούν.
l Κανένας συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του! Καμία απόλυση – με ευθύνη της εταιρείας οι συνάδελφοι να μεταφερθούν σε άλλα πόστα. Να σταματήσει η αντιμετώπισή τους σαν αναλώσιμους, να σταματήσει η παρότρυνση για παραίτηση ή “μετανάστευση”.
l Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στον κλάδο και τις επιχειρήσεις του.
l Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

ΨΗΦΙΣΜΑ

Mε αφορμή την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 145, 30/9/2019) που αντικαθιστά το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα έμμισθο και διορισμένο,
Καταδικάζουμε τη βίαιη παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, ενός καταξιωμένου Οργανισμού που εδώ και 4 δεκαετίες έχει αποδεδειγμένα βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους με πρόβλημα εξάρτησης και τις οικογένειές τους.
Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο ΚΕΘΕΑ και στο μοντέλο λειτουργίας του, που θέτει στο επίκεντρο τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους και διασφαλίζει συμμετοχικότητα, διαφάνεια και λογοδοσία, με το δημοκρατικά εκλεγμένο από τη βάση εθελοντικό Διοικητικό του Συμβούλιο.
Ζητάμε την άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα οδηγήσει σε σε γραφειοκρατικοποίηση του ΚΕΘΕΑ, πολιτικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του, αποκοπή από την κοινωνία και αλλοίωση του θεραπευτικού του μοντέλου, με αρνητικά αντίκτυπο στο έργο της απεξάρτησης και της επανένταξης στην κοινωνία.

Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας
Μέλος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. & του Ε.Κ.ΠΑΤΡΑΣ