Κατάλληλη περίοδο για επαναφύτευση

Τα παρ’ ολίγον ατυχήματα από πτώση κλαδιών αφρόντιστων δέντρων εντός του αστικού ιστού κατά την πρόσφατη κακοκαιρία και η προσπάθεια αντιμετώπισης που γίνεται αυτές τις ημέρες από τις δημοτικές υπηρεσίες είναι η μια διάσταση του ζητήματος αστικό πράσινο. Η άλλη πλευρά είναι η σκόπιμη καταστροφή και μη επαναφύτευση δένδρων και δενδρυλλίων που είχαν φυτευτεί, με δαπάνες του πατραϊκού λαού, σε πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και πλατείες και τα οποία είχαν την ατυχία να «εμποδίζουν» επιχειρηματικές δραστηριότητες (τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ανάπτυξη τεντών και ομπρελών ηλίου ή ολόκληρων αυθαίρετων σταθερών κατασκευών, προβολή βιτρινών, κλπ.) ή απλά τη θέα κάποιων κατοίκων.
Με ερωτήσεις μας το 2016 και το 2018 ζητήσαμε την άμεση αποκατάσταση του δημοτικού πρασίνου. Μονότονα ο τότε αντιδήμαρχος μας διαβεβαίωνε ότι θα λάμβανε μέτρα σε …κατάλληλη περίοδο για επαναφύτευση.
Τρία χρόνια μετά, γινόμαστε καθημερινοί μάρτυρες της συνεχιζόμενης αποψίλωσης του δημοτικού πρασίνου. Δέντρα αποξηραίνονται με δηλητήρια, κλαδεύονται με τρόπο ώστε να μην ξαναπετάξουν φύλλωμα, κόβονται από τη ρίζα, οι λάκκοι τους τσιμεντώνονται και πάνω τους τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα ή αυθαίρετες κατασκευές. Όλα αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια των δημοτικών παραγόντων, αιρετών και μη, συχνά λίγες δεκάδες μέτρα από τα γραφεία τους. Όσο για την περίφημη «αποκατάσταση», μόνο ως ανέκδοτο υπάρχει.
Η συνεχιζόμενη ανοχή απέναντι στη συστηματική καταστροφή τού, ούτως ή άλλως περιορισμένου, αστικού πρασίνου (δημοτικής περιουσίας, δηλαδή) δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Ρωτάμε για άλλη μια φορά, λοιπόν, τον νέο αντιδήμαρχο, αρμόδιο για το πράσινο και παρακαλούμε αυτή τη φορά να απαντήσει συγκεκριμένα:
• Πότε και πώς σκοπεύει να προχωρήσει στην αποκατάσταση/επαναφύτευση των κατεστραμμένων, εξαφανισμένων και μπαζωμένων δέντρων;
• Τι γενικότερα μέτρα λαμβάνει για να εμποδιστεί αυτή η (ευτυχώς, μειοψηφική) λούμπεν πρακτική, ιδιαίτερα από επιχειρήσεις που έχουν αδειοδοτηθεί από το Δήμο ώστε να χρησιμοποιούν δημόσιους χώρους;

Για τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ»
Θεόδωρος Ντρίνιας