Τραμπ για Συρία: Κάναμε μεγάλη χάρη στην Ευρώπη με την εξουδετέρωση του ISIS – Καιρός να γυρίσουμε πίσω

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Λευκού Οίκου να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, αφήνοντας έκθετους τους Κούρδους συμμάχους τους, στις τουρκικές προθέσεις για εισβολή στην περιοχή, ο Ντόναλντ Τραμπ, με τιτίβισμά του στο Twitter, εξήγησε τους λόγους της συγκεκριμένης απόφασης.

Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ αναλώθηκαν για πολύ καιρό σε έναν άσκοπο, γι’ αυτούς, πόλεμο, τόνισε πως όταν απευθύνθηκε στην Ευρώπη για να πάρει στα εδάφη της τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS, η απάντηση ήταν αρνητική και σημείωσε πως αφήνει, πλέον, την Τουρκία, την Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, τη Ρωσία και τους Κούρδους να… τα βγάλουν πέρα μόνοι τους!

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να βρίσκονται στη Συρία για 30 ημέρες, πριν από πολλά – πολλά χρόνια. Ωστόσο, παραμείναμε και μπήκαμε πιο βαθιά στη μάχη χωρίς προφανή σκοπό. Όταν έφτασα στην Ουάσινγκτον, το ISIS δρούσε ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Γρήγορα εξουδετερώσαμε το 100% του χαλιφάτου του ISIS, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων μαχητών του ISIS, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω, μας είπαν να τους κρατήσουμε στς ΗΠΑ. Είπα «όχι», σας κάναμε μια μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε από εμάς να τους κρατήσουμε στις φυλακές μας, έναντι τεράστιου κόστους. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε. Είπαν πάλι «όχι», σκεπτόμενοι, όπως πάντα, πως οι ΗΠΑ είναι το κορόιδο στο ΝΑΤΟ, στο εμπόριο, παντού.

Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, ωστόσο πληρώθηκαν με τεράστια ποσά και τους δώσαμε εξοπλισμό για να το κάνουν. Πολεμούσαν την Τουρκία για δεκαετίες. Συγκρατούσα αυτό τον πόλεμο για τρία χρόνια, ωστόσο έχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους, πολλοί εκ των οποιών είναι φυλετικοί, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στο σπίτι. Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί που έχουμε όφελος και μόνο για να κερδίσουμε.

Η Τουρκία, η Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει, τώρα, να κατανοήσουν την κατάσταση και τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στη «γειτονιά» τους. Όλοι τους μισούν το ISIS, έχουν υπάρξει αντίπαλοι για χρόνια. Βρισκόμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συγκρουστούμε ξανά με το ISIS αν ξαναβρεθούν κοντά μας!».

Στο κόκκινο το θερμόμετρο για το συριακό

Ζεσταίνει τις στρατιωτικές της μηχανές στα σύνορα με τη Συρία η Τουρκία με τον Σουλτάνο του Boσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διαμηνύει ότι, εφόσον ξεκίνησε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, η Άγκυρα μπορεί να χτυπήσει ξαφνικά εν μια νυκτί, ανατολικά του Ευφράτη.

Οι ΗΠA παραδίδουν στη Συρία στα χέρια της Τουρκίας, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές.

Η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους μετά την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο συριακό δίνοντας τις «ευλογίες της» στην Άγκυρα να εξαπολύσει επίθεση στη Βόρεια Συρία με στόχο των εξόντωση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποιούν για αναζωπύρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Iσλαμικό Κράτος» άπαξ και καταπατηθούν τα εδάφη τους.

Χθες, χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν κατά των απειλών Τουρκίας για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία. «Κάτω ο Ερντογάν» και «Κάτω η κατοχή», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, κοντά στην κοινότητα Ρας αλ Αΐν.

Οι κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις βόρεια της Συρίας προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά– οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Οι ΗΠΑ κάνουν …χώρο στην Τουρκία για να ξεκινήσει στρατιωτική εισβολή στη Βόρεια Συρία με στόχο την εξόντωση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.

Η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.

Την ίδια γραμμή τήρησε και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι αποχωρεί από το συριακό έδαφος όπως επίσης ότι δεν θα εμπλακεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που αναμένεται να ξεκινήσει «σύντομα» η Τουρκία κατά της Συρίας και καλεί τον Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα των δύο ηγετών, με τον Ερντογάν να εκφράζει την απογοήτευσή του για την αποτυχία των αμερικανικών στρατευμάτων να εφαρμόσουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο εθνών.

Τραμπ και Ερντογάν θα συζητήσουν τον ερχόμενο μήνα για την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη.

Το γεγονός όμως ότι η Ουάσινγκτον έκανε στροφή 180 μοιρών επιτρέποντας στην Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία και η ίδια να αποσύρει τα στρατεύματά της από το συριακό έδαφος, βρίσκει αντίθετους πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει το δίκτυο CNN.

«Οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική επιχείρηση από την Τουρκία θα προκαλούσε σοβαρή ανησυχία, καθώς θα υπονόμευε το κοινό μας συμφέρον για μια ασφαλή βορειοανατολική Συρία και την εξόντωση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σιν Ρόμπερτσον.

Εκμεταλλευόμενος την εσωτερική διαφωνία στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να κατηγορήσει το στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάκουσε στην πολιτική που προωθεί ο Τραμπ για το συριακό.

Όπως επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον ότι δεν υπάκουσε στην πολιτική για το συριακό που προωθεί ο Τραμπ ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία.

«Ο Tραμπ έθεσε το θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, όσοι είναι δίπλα του δεν ακολούθησαν μέχρι τώρα της τις εντολές “, δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνεδρίαση μελών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα.

«Δυστυχώς, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, το PYD και το YPG εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή», πρόσθεσε .

Ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης ότι το Τραμπ είναι ο μόνος που έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης 20 χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία.

Σε μια δημοσίευση Twitter τον Ιανουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης 32 χιλιομέτρων στην ανατολική περιοχή της Συρίας στην περιοχή του Ευφράτη.

Η επιχείρηση της Τουρκίας στοχεύει στην εκκαθάριση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG), μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας,όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Sabah» και προσθέτει: «Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο έχει αγωνιστεί για περισσότερο από τρεις δεκαετίες στο τουρκικό κράτος. Αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το YPG και πιστώνουν τους Κούρδους για να βοηθήσουν στην νίκη του ISIS στη Συρία.

Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, γνωστοποίησε ο Ερντογάν , μετά το πράσινο φως που έλαβε η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον για εισβολή στην χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στη Σερβία, ο Ερντογάν δήλωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Τραμπ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Είπε πως θα συζητήσουν σχέδια για την «ασφαλή ζώνη» και προσέθεσε πως στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ελπίζει να επιλύσει τη διένεξη γύρω από τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35.