ΠΑΤΡΑ: Διαφορετική προσέγγιση για τη διδασκαλία Μαθηματικών, Φυσικής και ά Φυσικών Επιστημών

Μια διαφορετική εισήγηση παρακολούθησαν στην εκδήλωση του Αρσάκειου Γενικού Λυκείου Πατρών από τα λεγόμενα του Καθηγητή Σπύρου Συρμακέση από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στην ετήσια εκδήλωση των Αρσακείων με θέμα «Μια σύγχρονη Πρόταση Παιδείας», ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που από φέτος λειτουργεί στην Πάτρα, στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Κουκούλι, παρουσίασε στην εισαγωγή του το νέο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με το 5ετες του πρόγραμμα σπουδών και τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές ευκαιρίες που δίνει στους φοιτητές του.

Στο κύριο μέρος της ομιλίας του ο κ. Συρμακέσης μίλησε για Νησίδες Γνώσεις Θετικών Επιστημών όπου παρουσίασε μια νέα εφαρμογή, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ Do Well Science και αυτή τη στιγμή διαθέτει στο μαθητικό κοινό περισσότερες από 200 διαδραστικές ασκήσεις που αφορούν βασικά θέματα μαθηματικών, φυσικής, βιολογίας και χημείας.

Η εφαρμογή καλεί τους μαθητές να κυκλοφορήσουν σε έναν ωκεανό με νησιά όπου κάθε νησί παράγεται δυναμικά για ένα θεματικό θετικών επιστημών που δημιουργούν οι καθηγητές. Κάθε φορά που οι μαθητές μπαίνουν στην εφαρμογή βλέπουν νέο υλικό και επισκέπτονται «περιοχές γνώσης» που έχουν δημιουργήσει οι καθηγητές τους. Οι μαθητές παίρνουν βαθμούς με την επιτυχία τους ανά θεματικό σε μια άτυπη «κόντρα» με άλλους μαθητές από τέσσερις διαφορετικές χώρες. Με βάση την επίδοσή τους κατατάσσονται με γραφικό τρόπο (χρησιμοποιούνται πιόνια από το σκάκι για να οριοθετήσουν την πρόοδό τους) και μπορούν να διαμοιράζουν τις επιτυχίες τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Η πρόσβαση στο σύστημα γίνεται μέσα από το internet https://www.dowellscience.eu/ui/ ή χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη εφαρμογή του DoWellScience από το AppStore ή το Google Play.