ΠΑΤΡΑ: Τελειώνει η υπομονή του δήμου για υποδομές μετά τους Παράκτιους – Δυναμική προώθηση, με κινητοποίηση πολιτών για Πλαζ και Έλος Αγυιάς

Κάθε μέρα που περνάει μακραίνει η ανάμνηση των Παράκτιων Αγώνων του 2019, με την εξαίρεση των διαχειριστικών εκκρεμοτήτων που αναμένουμε να φωτιστούν σε λίγες, υποθέτουμε, ημέρες.
Μακραίνει ακόμα περισσότερο η ανάμνηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση ότι οι Αγώνες θα γίνονταν αφορμή αλλά και αιτία για μετατροπή του ρημαγμένου παλιού κολυμβητηρίου σε αθλητικό κέντρο του Δήμου Πατρέων.
Οπως ξέρουμε, ο στόχος δεν πρόλαβε τη διοργάνωση και μπήκε στην ψύξη. Θα ξεπαγώσει ποτέ; Αυτό επιχειρεί να κάνει η δημοτική αρχή Πελετίδη, αλλά η νέα Κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Διάκειται με επιφυλακτικότητα, κατά μία εκδοχή με σκεπτικισμό, που δεν είναι άσχετος με πολεοδομικά εμπόδια, ενώ προφανώς την έχει επηρεάσει ο αρνητικός θόρυβος γύρω από τα γκρίζα σημεία των Αγώνων και τη σκοπιμότητα του συνολικού προϋπολογισμού. Επίσημη κουβέντα για το θέμα αυτό, πάντως, μεταξύ υφυπουργού Αθλητισμού και εκπροσώπων του Δήμου, πάντως, δεν έχει γίνει, αν και οι πυκνές κάθοδοι του Λ. Αυγενάκη στην Πάτρα τον προηγούμενο καιρό έδωσαν ευκαιρίες. Αλλά η δημοτική αρχή δεν πλησίασε το Κλάους, όπου ο υφυπουργός μετείχε σε ημερίδα  για τους Παράκτιους. Υπήρχε ζήτημα με τον πρέσβη, ή έπρεπε να παραστήσει πως υπήρχε ζήτημα…
Ηδη πάντως ο αντιδήμαρχος Τάκης Πετρόπουλος έχει πάρει εντολή από τον δήμαρχο Πατρέων να επικαιροποιήσει το υπόμνημα του Δήμου προς την Πολιτεία, κάτι που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι «να σηκώσει το θέμα», κάτι που σημαίνει δυναμική προώθηση, με κινητοποίηση ομάδων πολιτών. Η δημοτική αρχή πιστεύει ότι το αίτημα αναγνωρίζεται ως δικαίωμα της πόλης από το σύνολο των δημοτών, συνεπώς ενώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις.
Ο στόχος έχει δύο θεωρητικές (ή όχι και τόσο…) δυσκολίες.
> Η περιοχή προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ, ως υδροβιότοπος, ενώ γειτνιάζει με τη λεωφόρο Κανελλοπούλου, συνεπώς κάθε παρέμβαση περνάει από σαράντα κύματα. Κατά τον Τάκη Πετρόπουλο, οι δυσκολίες αδειοδότησης μπορούν να ξεπεραστούν και πάντως δεν πρέπει να γίνουν πρόσχημα ματαίωσης του έργου. Ισως, πάντως, και αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν προχώρησε ούτε βήμα σε σχέση με το θέμα.
>Η άλλη, βέβαια, είναι τα κονδύλια. Η δημοτική αρχή πιστεύει ότι δεν πρόκειται για τίποτα πυραμίδες. Εκτιμά ότι με ένα ποσό 2-2,5 εκατ. Μπορεί να γίνει η δουλειά.
Αλλά για τι πράγμα μιλάμε; Είναι γνωστό από πέρυσι. Κέντρο για αθλοπαιδιές, αγωνίσματα παραλίας, παιδότοπο, στοιχειώδες κυλικείο.
Το έργο θα έρθει να δέσει με τα άλλα δύο στοιχεία της χωροταξικής ενότητας.
>Το ένα είναι η πλαζ, που έχει ήδη αναπλαστεί και χρησιμοποιείται.
>Το άλλο είναι το έλος της Αγυιάς που βαίνει προς ανάπλαση. Θα διαμορφωθεί ως χώρος περιπάτου, μετονομαζόμενο σε άλσος Φάνη Τσιμιγκάτου, από το όνομα του Πατρινού μαραθωνοδρόμου, που αποβίωσε σχετικά πρόσφατα. Για το σχέδιο αυτό δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Είναι εξασφαλισμένα 10 εκ. € και η προκήρυξη είναι έτοιμη. Οι παρεμβάσεις συνίστανται σε ανάπτυξη διαδρόμων για άθληση και βάδιση, διευκόλυνση παρατήρησης της ορνιθοπανίδας, και άλλες μορφές ελαφράς αναψυχής.
Είναι μια παλιά υπόθεση, από… τον περασμένο αιώνα, αλλά βρήκε τον δρόμο της, σε μινιμαλιστική βάση.