Άλλο πρόσφυγας και άλλο μετανάστης

Για το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού / μεταναστευτικού, το οποίο αποτελεί αγκάθι για την Ελλάδα, μίλησε στην εκπομπή One Report στο One Channel ο βουλευτής Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσωνας Φωτήλας.

«Η πρώτη και βασική παραδοχή για το προσφυγικό είναι ότι δεν μπορούμε σαν χώρα να εξαλείψουμε τη δυστυχία όλου του κόσμου. Θα το θέλαμε διακαώς, όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα» τόνισε.
«Η δεύτερη παραδοχή είναι ότι πρέπει και υποχρεούμεθα να τηρούμε τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Πρέπει λοιπόν να συμφωνήσουμε ότι άλλο ο πρόσφυγας και άλλο ο μετανάστης. Δεν είναι ιδεολογικό το θέμα. Δεν είναι αριστερός αυτός που λέει να μην τους ξεχωρίζουμε και δεξιός αυτός που λέει ότι πρέπει να τους ξεχωρίσουμε» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτήλα, «υπάρχουν άνθρωποι από το Αφγανιστάν που είναι πρόσφυγες και άλλοι που είναι μετανάστες».
Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως θα γίνεται ο διαχωρισμός τους. «Υπάρχουν τρόποι. Οι πρεσβείες έχουν πολλούς τρόπους. Σεβόμενοι τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου λέμε ότι δεν είναι το ίδιο».
Εφόσον εξεταστούν τα αιτήματα, διευκρίνισε πως «ο άνθρωπος που κρίνεται ότι δεν έχει το προσφυγικό προφίλ, δεν μπορεί να κινείται ελεύθερα στη χώρα» και υπογράμμισε πως «να πούμε ότι έχουμε 10 χιλιάδες ανθρώπους που έχει κριθεί και απορριφθεί το αίτημά τους και δεν μπορούμε να τους βρούμε».
Αναφορικά με αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, τόνισε πως θα πηγαίνουν σε ένα προαναχωρισιακό κλειστό κέντρο. «Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μόνο 1800 επαναπροωθήσεις. Ο λόγος είναι ότι δεν δέχονταν να ξεχωρίσουν τον πρόσφυγα με τον μετανάστη» κατέληξε.