Έκκληση της σχεδιάστριας Στέλλα Μακάρτνεϊ για διάσωση του πλανήτη

Η Βρετανίδα σχεδιάστρια Στέλλα Μακάρτνεϊ απηύθυνε σήμερα έκκληση στον κόσμο της μόδας να «ξυπνήσει» και να βοηθήσει στη διάσωση του πλανήτη, μετά το πρώτο της ντεφιλέ με την ιδιότητα της προσωπικής συμβούλου του ιδιοκτήτη του οίκου LVMH Μπερνάρ Αρνό. «Ο κόσμος καλεί για την αλλαγή και είναι καθήκον μας να ενεργήσουμε τώρα» δήλωσε η δημιουργός. «Δεν είμαστε τέλειοι (…) και όπως όλες οι επιχειρήσεις, αποτελούμε μέρος του προβλήματος» παραδέχθηκε η ίδια.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες μετά την κριτική που διατύπωσε ο ιδιοκτήτης του οίκου ειδών πολυτελείας LVMH Μπερνάρ Αρνό, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σε βάρος της ηγερίας του κλίματος Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αν και ο LVMH, που κατέχει τους οίκους Dior, Louis Vuitton και Givenchy, προωθεί στις καμπάνιες την προστασία του περιβάλλοντος, ο Αρνό εκτίμησε ότι η νεαρή Σουηδέζα επιδίδεται σε μια «απόλυτη καταστροφολογία σχετικά με την εξέλιξη του κόσμου».

Η σχεδιάστρια έγινε η προσωπική σύμβουλος του Αρνό σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης, όταν εκείνος εισήλθε τον Ιούλιο στην εταιρεία της οποίας η Στέλλα Μακάρτνεϊ παραμένει βασική μέτοχος. Η βιωσιμότητα «είναι το μέλλον της μόδας, όχι μονάχα μια τάση» υπογράμμισε, επίσης, η Στέλλα Μακάρτνεϊ. Χορτοφάγος, η δημιουργός δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει γούνα, δέρμα ή φτερά ζώων από την ίδρυση του οίκου της το 2001. «Εάν έλεγα στον LVMH να σταματήσει να χρησιμοποιεί δέρμα, ίσως να το έβρισκαν αρκετά δύσκολο» είπε η σχεδιάστρια στο Reuters μετά την επίδειξη μόδας.

«Προτείνω, όμως, να απαγορεύσει τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών με νερό στα κεντρικά και τα καταστήματά του και να τα αντικαταστήσει με δοχεία από αλουμίνιο, κάτι που είναι εφικτό. Μπορώ όχι μόνο να παρέχω συμβουλές αλλά επίσης να βάλω μπροστά μια λύση γρήγορα. Ο κατάλογος είναι μακρύς και πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου».