Αναδιοργανώστε, σύστημα και κίνημα

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων και γεν. διευθυντής του ΑΓΣ Καλαβρύτων, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, περενέβη σε Βορίδη κατά το πρόσφατο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που έγινε στην Πάτρα.Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί εντός των ημερών πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται νέος νόμος για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα των «ελληνοποιήσεων».
Στην τοποθέτησή του πρόσφατα στην Πάτρα, στη συνεδρία για τη «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη», ο υπουργός Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων». Στο εξής, όπως είπε, όσοι επιχειρούν ελληνοποιήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν δίωξη για νοθεία (σε προϊόντα ΠΟΠ), για παραπλάνηση καταναλωτή και για αθέμιτο ανταγωνισμό.
Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρία, ο δήμαρχος Καλαβρύτων και γεν. διευθυντής του ΑΓΣ Αθ. Παπαδόπουλος τόνιζε ότι απαιτείται ριζική και πλήρης αναδιοργάνωση τόσο του ελεγκτικού μηχανισμού του ΥπΑΑΤ όσο και των Συνεταιρισμών, ζητήματα για τα οποία η νέα ηγεσία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις της για το βάθος που θα έχει η νέα αυτή μεταρρύθμιση.
«Και αυτός ο νόμος, κατά τη γνώμη μου, πάσχει, γυρίστε πάλι στον νόμο 2810/2000 “περί συστάσεως Αγροτικών Συνεταιρισμών”, δείτε τον, βελτιώστε τον και φέρτε τον πάλι προς ψήφιση» πρότεινε ο κ. Παπαδόπουλος, στον κ. Βορίδη, από το βήμα του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πάτρα.
Υπενθυμίζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα: «Ενώ το ’81 στη χώρα μας ήσαν 800 χιλιάδες συνεταιρισμένοι αγρότες, σήμερα είναι 90 χιλιάδες, με κάτω από 20 χιλιάδες τους ενεργά συνεταιρισμένους αγρότες. Στην Ευρώπη το Συνεταιριστικό Κίνημα είναι στο 80-90% της παραγωγής και εδώ στην Ελλάδα καλύπτει το 5%».
«Οταν αγοράζει ο καταναλωτής συνεταιριστικό προϊόν, αγοράζει ποιότητα, σε αντίθεση με ό,τι άλλο βρίσκεται στο ράφι. Αν πιστεύουμε ότι μπορεί να στηρίξουμε το κόστος παραγωγής και το μικρό συνεταιριστή, θα γίνουμε πρωταθλητές, σε Ελλάδα και εξωτερικό» ανέφερε προς τους παραγωγούς και στελέχη του ΥπΑΑΤ ο κ. Παπαδόπουλος.
Αναφερόμενος στο παράδειγμα του ΑΓΣ που παράγει ένα προϊόν ΠΟΠ (Φέτα Καλαβρύτων) και προσφέρει την καλύτερη τιμή παραγωγού στη χώρα, τόνισε: «Στα Καλάβρυτα πετύχαμε να φτιάξουμε ένα επιτυχημένο brand διότι έτυχε να συνεργαστούμε με “Σκλαβενίτη”, μια σοβαρή εταιρεία. Εχουμε και τιμή αγοράς που μπορεί να καλύπτει το κόστος παραγωγής, το οποίο μπορεί εύκολα να ελέγξει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Δυστυχώς όμως, με τις τιμές πώλησης που υπάρχουν σήμερα για τους κτηνοτρόφους γενικά, εύκολα θα συρρικνωθεί την παραγωγή».
«Εχουμε τον θησαυρό του πρόβειου και γίδινου γάλακτος και δεν διαθέτουμε τρόπο να το στηρίξουμε. Εάν δεν οργανωθούν οι μηχανισμοί δεν γίνεται τίποτα, θα είμαστε γυμνοί από ελέγχους» συμπλήρωσε για τις «ελληνοποιήσεις». Και κατέληξε ζητώντας άμεσα μέτρα και για τη μείωση του κόστους ζωοτροφών και αγροεφοδίων αλλά και ουσιαστική προώθηση των ποιοτικών, ΠΟΠ και ΠΓΕ, ελληνικών προϊόντων στον Τουρισμό.
«Οι επισκέπτες στη χώρα μας δοκιμάζουν, σερβίρονται και χρεώνονται φέτα, αλλά στην ουσία γεύονται και αγοράζουν λευκό τυρί!» σχολίασε χαρακτηριστικά.