Η Λαγκάρντ έρχεται να κλείσει τις ρωγμές μιας διχασμένης ΕΚΤ

Η παραίτηση – σοκ της Σαμπίν Λοτενσλάγκερ από την ΕΚΤ ήρθε να ρίξει άπλετο φως στον βαθύ διχασμό που επικρατεί στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης αναφορικά με το νέο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης. Αυτόν τον διχασμό καλείται να αντιμετωπίσει τώρα η νέα επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ που αναλαμβάνει από τον επόμενο μήνα.

Όπως σημειώνει το Reuters, η εκπρόσωπος της Γερμανίας δεν εξήγησε ποτέ τον λόγο της πρόωρης παραίτησής της που θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Οκτωβρίου, ακριβώς μια ημέρα μετά την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι και την ανάληψη καθηκόντων από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Το μόνο που ανέφερε μέσω e-mail είναι ότι με την πορεία που έχουν λάβει τα πράγματα είναι το καλύτερο που έχει να κάνει.

lwieioiod

Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να υποψιαστεί κανείς κάποιου είδους δυσφορία για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ανακοίνωσε προ δύο εβδομάδων ο απερχόμενος πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, σημαντικός αριθμός των στελεχών της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της Λοτενσλάγκερ, που θεωρείται ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, διαφώνησε με το πακέτο που προβλέπει νέο πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Αν η παραίτηση οφείλεται σε διαφωνίες επί της πολιτικής της ΕΚΤ και όχι σε προσωπικούς λόγους, τότε η κ. Λαγκάρντ θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Πρώτα απ’ όλα με την αποχώρηση της Λοτενσλάγκερ θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να πειστεί η Γερμανία για την ορθότητα των επιλογών της ΕΚΤ.

Ορισμένοι Γερμανοί εκφράζουν φόβους ότι οι μαζικές αγορές ομολόγων χωρών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ θα καταλήξουν με βάση τα νομοσχέδια για τις πιο σαθρές οικονομίες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Η Λοτενσλάγκερ είναι το τέταρτο στέλεχος εκ Γερμανίας που αποχωρεί από την ΕΚΤ, από τη στιγμή που η τελευταία άρχισε να παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, 10 χρόνια πριν.

Είχαν προηγηθεί ο Αξελ Βέμπερ – επικεφαλής της Bundesbank, και ο Γιόργκεν Σταρκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ που παραιτήθηκαν το 2011. Ο Σταρκ προέβαλε αντιρρήσεις στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας. Η παραίτησή του δεν εμπόδισε βέβαια την ΕΚΤ να προχωρήσει σε σειρά μέτρων με στόχο την τόνωση της οικονομίας. Ακολούθησε ο Γιοργκ Ασμουσεεν δυο χρόνια αργότερα.

Εξάλλου και η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας έχει ήδη αντιδράσει στα μέτρα που ανακοίνωσε προσφάτως ο Ντράγκι: δημοσίευσε ένα φωτομοντάζ στο οποίο εμφανίζει τον Ιταλό επικεφαλής της Ευρωτράπεζας σαν δράκουλα, με έναν τίτλο που αναφερόταν στον τρόμο των Γερμανών για τα αρνητικά επιτόκια. Για τη Λοτενσλάγκερ είναι καλύτερα να αποχωρήσει πριν από την 1η Νοεμβρίου οπότε αναλαμβάνει καθήκοντα η Λαγκάρντ.

Η μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά είναι πως δεν διαφωνεί μόνον ένας. Εχουν πάρει αποστάσεις από τα μέτρα του Ντράγκι ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο επίσης Γάλλος μέλος του Δ.Σ. Μπενουά Κερέ και ο διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας. Επικριτικός προς τα νέα μέτρα του Ντράγκι είναι, άλλωστε, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάους Κνοτ. Αν αθροιστούν οι πληθυσμοί των χωρών που εκπροσωπούν όλοι αυτοί, θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Η Λαγκάρντ θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη την τέχνη της διπλωματίας για να πλοηγηθεί μέσα σε τόσο ταραγμένα ύδατα. Ακόμη κι αν το κάνει πάντως, οι διχογνωμίες που έχουν εκδηλωθεί πριν από την άφιξή της στην τράπεζα πιθανώς να μειώσουν τα περιθώρια ελιγμών που θα έχει στο μέλλον.

Πηγή: newmoney.gr