Βρήκαν έργο του Ντελακρουά σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι

Το Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον μόλις αγόρασε ένα έργο του Ντελακρουά που βρέθηκε σε ένα διαμέρισμα του Παρισιού. Πρόκειται για τον διάσημο πίνακα του μεγάλου Γάλλου ρομαντικού ζωγράφος του 19ου αιώνα, που επηρέασε την ζωγραφική συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ιμπρεσιονισμού. Εμπνεύστηκε από ιστορικά γεγονότα όπως η Ελληνική και η Γαλλική Επανάσταση, καθώς και από ένα ταξίδι του στο Μαρόκο, «Γυναίκες του Αλγερίου στο σπίτι τους», ένα έργο που φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στο 1833-34.

Ο ρομαντικός ζωγράφος έκανε τρεις εκδοχές της φημισμένης σκηνής του. Ο συγκεκριμένος πίνακας που θεωρείται ότι χάθηκε για σχεδόν 170 χρόνια, έχει προστεθεί στη συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών του Χιούστον. Αγοράστηκε με ποσό που δεν αποκαλύφθηκε από τον Γάλλο γκαλερίστα Philippe Mendes στο Παρίσι.

Αυτοπροσωπογραφία του Ντελακρουά
Αυτοπροσωπογραφία του Ντελακρουά

Το συγκεκριμένο έργο είναι η πρώτη εκδοχή της φημισμένης σύνθεσης του καλλιτέχνη Femmes d’Alger (1834), που βρίσκεται τώρα στη συλλογή του Λούβρου στο Παρίσι και ήταν στο επίκεντρο της αναδρομικής έκθεσης του Delacroix που συνδιοργανώνεται από το Λούβρο και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης το 2018.

Ο Gary Tinterow, διευθυντής της MFA είπε ότι αυτή η πρώτη εκδοχή του πίνακα θα έχει πλέον μόνιμη κατοικία στο Χιούστον και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στις συλλογές του μουσείου.

Eugène Delacroix, Women of Algiers in Their Apartment (1833–34). Courtesy of the Museum of Fine Arts, Houston.
Eugène Delacroix, Women of Algiers in Their Apartment (1833–34). Courtesy of the Museum of Fine Arts, Houston.

Το συγκεκριμένο έργο έγινε από τον Ντελακρουά κατά τη διάρκεια μιας Γαλλικής διπλωματικής αποστολής στη Βόρεια Αφρική μετά τη γαλλική εισβολή του 1830. Ο αρχηγός της αποστολής, Charles-Edgar de Mornay, αγόρασε την πρώτη έκδοση του έργου και το πούλησε σε δημοπρασία 20 χρόνια μετά. Μετά την πώληση του 1850, ο πίνακας «χάθηκε» από το προσκήνιο. Τελικά όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν κρεμασμένος σε ένα απλό διαμέρισμα στο Παρίσι του οποίου ο ιδιοκτήτης και συλλέκτης κάλεσε τον γκαλερίστα Mendes να τον πιστοποιήσει το 2018. Η εμπειρογνώμονας έργων του Delacroix, Virginie Cauchi-Fatiga, εξακρίβωσε την υπογραφή Delacroix μετά από εκτεταμένη έρευνα και ακτινογραφική μελέτη.

Eugène Delacroix, Women of Algiers in Their Apartment (1847)
Eugène Delacroix, Women of Algiers in Their Apartment (1847)

Ο Ντελακρουά είχε πραγματοποιήσει ένα εξάμηνο ταξίδι στο Μαρόκο και έκανε μια τετραήμερη στάση στο Αλγέρι. Εκεί ένας υπάλληλος τον προσκάλεσε σπίτι του προσφέροντας μια σπάνια ματιά στην ιδιωτική ζωή των γυναικών και των υπηρετριών τους. Κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του, ο Ντελακρουά έκανε πολλά σκίτσα και ακουαρέλες, καταγράφοντας τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του εσωτερικού χώρου και των ενδυμάτων που φορούσαν οι γυναίκες. Κατά την επιστροφή του στο Παρίσι, ο Ντελακρουά ζωγράφισε τις δύο εκδοχές του έργου και μια τρίτη που βρίσκεται τώρα στη συλλογή του Musée Fabre στο Montpellier της Γαλλίας, ολοκληρώθηκε το 1849.

Οι πίνακες αυτοί επηρέασαν καλλιτέχνες όπως ο βαν Γκογκ και ο Γκογκέν. Ο Πικάσο έκανε επίσης πάνω από δώδεκα πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και εκτυπώσεις με τίτλο «μετά τον Ντελακρουά» το 1954 και το ’55.

thetoc.gr