Πονοκέφαλος για την Φον ντερ Λάιεν: Απορρίφθηκαν οι υποψήφιοι επίτροποι Ρουμανίας και Ουγγαρίας

Πιέσεις, αμφισβητήσεις και αντιδράσεις με το «καλημέρα» αντιμετωπίζει η νέα πρόεδρος της ΚομισιόνΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τους υποψηφίους επιτρόπους από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία επικαλούμενο σύγκρουση συμφερόντων, με την Ρουμάνα υποψήφια Ροβάνα Πλουμπ να παραλείπει να δηλώσει δάνειο ύψους ενός εκατ. ευρώ και τον Ούγγρο Λάζλο Τροτσάνι να αποδεικνύεται ότι είναι συνιδιοκτήτης γραφείου νομικών συμβουλών και ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης, στην κυβέρνηση Όρμπαν, είχε ευνοήσει τις δραστηριότητές του.

Η καταστάσταση περιπλέκεται εάν σκεφτεί κανείς ότι η Ουγγαρία βρίσκεται υπόλογη στα όργανα της ΕΕ για παραβίαση του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Η εξέλιξη προκάλεσε, πάντως, την αντίδραση Ρουμανίας και Ουγγαρίας, που κάνουν λόγο για απόφαση με πολιτικά κίνητρα.

Προβληματισμός δηιουργείται για το εάν η ομάδα των 26 επιτρόπων θα έχει εγκριθεί πριν τον επόμενο μήνα για να είναι έτοιμη η νέα Κομισιόν να αναλάβει τα καθήκοντά της από 1ης Νοεμβρίου.

Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής έκριναν ότι η σοσιαλίστρια Ρουμάνα υποψήφια και ο Ούγγρος υποψήφιος του κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετέχουν ως επίτροποι στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρώντας πως έχουν προσωπικά συμφέροντα που συγκρούονται με αυτά που θα κληθούν από τη θέση τους να υπερασπισθούν προς όφελος της ΕΕ.

Η νομική επιτροπή των Βρυξελλών έκρινε πως η παράλειψη της Πλουμπ να αναφέρει στην φορολογική της δήλωση ένα δάνειο ύψους ενός εκατ. ευρώ και το γεγονός ότι ο Τροτσάνι είναι συνιδιοκτήτης ενός γραφείου νομικών συμβουλών και ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης είχε ευνοήσει τις δραστηριότητές του, δεν τους καθιστούν ιδανικούς υποψηφίους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Φον ντερ Λάιεν αναμένεται ότι θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας να της προτείνουν καινούργια πρόσωπα, που θα καλύψουν τα χαρτοφυλάκια του επιτρόπου Μεταφορών αντί της Πλουμπ και της Γειτονίας και Διεύρυνσης αντί του Τροτσάνι.