Σεισμός: Νέα δόνηση στο Πακιστάν μετά τα 5,9 Ρίχτερ – 38 οι νεκροί


Σεισμός 5,9 Ρίχτερ «χτύπησε» το μεσημέρι της Πέμπτης το Πακιστάν, ένας σεισμός που προκάλεσε το θάνατο 38 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Σήμερα Παρασκευή σημειώθηκε μετασεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο βορειοανατολικό Πακιστάν, μετά τον ισχυρό σεισμό της Τρίτης.

Δημοσιογράφος του AFP που βρισκόταν κατά τη διάρκεια του μετασεισμού στην Μιρπούρ τον περιέγραψε ως «υπόγειο κύμα».

Στην πόλη αυτή στο πακιστανικό Κασμίρ, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους σε κατάσταση πανικού, ορισμένοι χωρίς παπούτσια, σύμφωνα με ομάδα του AFP.

Ορισμένοι απήγγελλαν στίχους από το Κοράνι, ενώ δύο ασθενείς, ο ένας σε φορείο και ο άλλος σε καροτσάκι, είχαν μεταφερθεί στο πεζοδρόμιο.

«Έκανα τα ψώνια μου όταν έγινε ο σεισμός. Είχα αφήσει την κόρη μου σε ένα άλλο κατάστημα και έτρεξα πανικόβλητη να την βρω, καθώς για σύντομο χρονικό διάστημα είχε κοπεί το τηλεφωνικό σήμα», διηγήθηκε η κάτοικος της περιοχής Σακίνα Μπίμπι.

«Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που νόμιζα ότι θα πέσουν όλα τα κτίρια. Ωστόσο όταν κατέβηκα τις σκάλες όλα ήταν ανέπαφα. Ο Θεός μας φύλαξε», δήλωσε παράλληλα ένας άλλος κάτοικος, ο Σαγκίρ Άχμαντ.

Ο Μοχάμαντ Μπιλάλ χαρακτήρισε «κόλαση» την εμπειρία αυτή που είχε.

Ο σεισμός των 5,9 βαθμών, που σημειώθηκε την Τρίτη, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ. Εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από αυτόν.

Το Πακιστάν βρίσκεται στο σημείο στο οποίο συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Ινδίας και της Ευρασίας και αντιμετωπίζει συχνά σεισμούς.

Περισσότεροι από 73.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 3,5 εκατομμύρια έμειναν άστεγοι μετά τον σεισμό των 7,6 βαθμών που είχε σημειωθεί στις 8 Οκτωβρίου του 2005 στα σύνορα μεταξύ του πακιστανικού Κασμίρ και της γειτονικής επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχουα.