Απλή αναλογική και σύνθεση των οργάνων του Δήμου

Η απλή αναλογική υπήρξε διαχρονικά ένα αίτημα του δημοκρατικού κόσμου και υιοθετήθηκε στην αυτοδιοίκηση με τις αλλαγές του Κλεισθένη. Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στις πρώτες ημέρες της εξουσίας της φρόντισε να αλλάξει, με αντισυνταγματικές ενέργειες, τις σχετικές διατάξεις του νόμου εφαρμόζοντας την ενισχυμένη αναλογική στη σύσταση των επιτροπών και των διοικητικών συμβουλίων των Δήμων.

Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 25.09.2019 ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο την υποκρισία της δημοτικής αρχής στο ζήτημα της απλής αναλογικής. Η άρνησή της να υπογράψει ψήφισμα υπέρ της απλής αναλογικής δικαιολόγησε τις επιλογές του κ. Πελετίδη ο οποίος τηρώντας πειθήνια τις νομοθετικές αλλαγές που αντισυνταγματικά προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ στοιχήθηκε πίσω από το δημαρχοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος αναιρώντας τη λαϊκή βούληση για αναλογική εκπροσώπηση και λήψη αποφάσεων που στηρίζονται στον διάλογο και τη συναίνεση. Η πρόταση που υιοθέτησε όλη η αντιπολίτευση για ανυπακοή, έστω και με πλάγιο τρόπο στις προβλέψεις του νόμου απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή καταδεικνύοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι η νομιμότητα αλλά η απόλυτη εξουσία.

Ο ισχυρισμός της, δε, ότι δεν εφαρμόζει την πρόβλεψη που δίνει τα 3/5 των συμβούλων στη σύνθεση των επιτροπών αλλά θα εφαρμόσει απλή πλειοψηφία αποδεικνύεται για γέλια αφού τα 3/5 των 11 μελών είναι 6, όσα μέλη δηλαδή δίνει και η απλή πλειοψηφία!

Επιπρόσθετα ταμπουρώθηκε στην άρνησή της να υιοθετήσει σύγχρονο κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η ήττα της δημοτικής αρχής στην ψηφοφορία για τη σύνθεση του Καρναβαλικού οργανισμού απέδειξε ότι η εμμονή της στις προειλημμένες αποφάσεις απλά αποκαλύπτει το χάος που την χωρίζει από τις διαθέσεις του κόσμου.

Η Πάτρα έχει χορτάσει από «επαναστατικές» μεγαλοστομίες. Αυτό που χρειάζεται κύριοι και κυρίες της δημοτικής αρχής είναι η ουσία. Να σκύψετε στα προβλήματα της Πάτρας και όχι του παγκόσμιου καπιταλισμού, να εφαρμόσετε τη δημοκρατία στα όργανα του Δήμου και όχι τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, να παλέψετε για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και όχι για τη ζωή μετά τον σοσιαλισμό.

Μπορείτε να τα κάνετε κι αυτά αλλά όχι ως Δήμαρχος Πατρέων.

Γιώργος Ρώρος