ΠΑΤΡΑ: Ο ΟΕΒΕΣΝΑ Αχαΐας για το 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Η ανακοίνωση του ΟΕΒΕΣΝΑ για το 70 Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώθηκε από την εφημερίδα “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” στην Achaia Clauss αναφέρει:
Παρά το ότι οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, κάθε άλλο παρά θετικά ήταν, αφού θα τα χαρακτηρίζαμε απαισιόδοξα έως και αρνητικά. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν η αναβλητικότητα και η οπισθοδρόμηση, πράγμα άκρως αρνητικό για κάθε προοπτική ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η εξ ολοκλήρου απόδοσή του θαλάσσιου μετώπου στον Δήμο της Πάτρας, η επικείμενη εξόρυξη πετρελαίου, το Φυσικό Αέριο και η έλευσή του με ορθόδοξο τρόπο, η κατασκευή σιδηροδρόμου και η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου, χαρακτηρίζονται από παλινωδίες και καθυστερήσεις πολλών ετών που δυστυχώς δεν σταματούν εδώ, όπως φάνηκε και από τις εργασίες του συνεδρίου.
Την έντονη δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις στο θέμα της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου που πάγωσε με την πιθανή επαναδημοπράτηση του έργου εξέφρασε η ΟΕΒΕΣΝΑ και σε παλαιότερο δελτίο τύπου τονίζοντας και τις συνέπειες που επιφέρει αυτή η καθυστέρηση τόσο για την ασφάλεια των χρηστών της όσο και για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Για το θέμα τηρήθηκε σιγή ιχθύος χωρίς καμία αναφορά σε ό,τι έχει να κάνει με την εξέλιξη του.
Εν αντιθέσει με το θέμα του τρένου, που η νέα κυβέρνηση το επανέφερε και κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος αφού τείνει προς επανεξέταση και η υπογειοποίηση της γραμμής του τρένου στον ιστό της πόλης ενώ είχε οριστικοποιηθεί αφού είχαν εξασφαλιστεί και τα απαιτούμενα κονδύλια, κάτι που μας πάει χρόνια πίσω. Ωστόσο, πιο πολύ προβληματίζει η στάση του Γ.Γ. Υποδομών κου Καραγιάννη, ο οποίος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει πλήρης υπογειοποίηση με συνέπεια να διχοτομηθεί η πόλη και να υποβαθμιστεί έτι περισσότερο.
Επιπλέον, η έλευση του φυσικού αερίου και μάλιστα με τον απαρχαιωμένο τρόπο της μεταφοράς του και αποθήκευσής του σε δεξαμενές σταδιακά, τοποθετήθηκε χρονικά στην καλύτερη περίπτωση η πρώτη μικρή ποσότητα που θα εξυπηρετεί ανάγκες αποκλειστικά τροφοδοσίας πλοίων σε βάθος τετραετία. Η εκτίμησή μας είναι ότι με τις τακτικές που ακολουθούνται θα αργήσει πολύ περισσότερο να καλύψει ανάγκες επιχειρηματικές και οικιακές, αφού αυτό θα είναι εφικτό σε τριάντα και πλέον έτη, με κίνδυνο να ξεπεραστεί, λόγω της αναβλητικότητας, σαν μορφή ενέργειας.
Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν πως ο χειρισμός των έργων χαρακτηρίζεται από ανικανότητα, αναβλητικότητα και προχειρότητα, παραπέμποντας τα έργα στις καλένδες. Ενώ ενισχύεται η στάση απομόνωσης και του αποκλεισμού της περιοχής από τα σχέδια ανάπτυξης, προοπτικής και προσέλκυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Νομού Αχαΐας συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου εκφράζοντας τις πάγιες θέσεις της για τα έργα της περιοχής, χωρίς εκπτώσεις και επικοινωνιακούς – πολιτικάντικους χειρισμούς.
Η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και επιτέλους να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής και να την αντιμετωπίσουν με την ανάλογη προσοχή και αποφασιστικότητα που της αρμόζει με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη.
Επιτέλους, κάποτε πρέπει να γίνει η αρχή και να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης και στην περιοχή μας.