ΠΑΤΡΑ: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Σε επιφυλακή τέθηκαν οι υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας

Πολίτης κρατώντας ομπρέλα προσπαθεί να διασχίσει δρόμο πλημυρισμένο μετά την σφοδρή η καταιγίδα που χτύπησε την Αργολίδα, την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018. Η πολύ έντονη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τον αέρα και τους κεραυνούς έκαναν τρομακτικό το σκηνικό του καιρού. Στο Ναύπλιο κεντρικοί δρόμοι έγιναν ποτάμια και σε πολλά σημεία σκέπασαν τα πεζοδρόμια. Πολλοί οδηγοί που βρέθηκαν εν κινήσει σταμάτησαν τα οχήματα τους καθώς δεν έβλεπαν να οδηγήσουν, ενώ επίσης ένα δέντρο έπεσε στην Επαρχιακή Οδό Ναυπλίου Άργους και χρειάστηκε η πυροσβεστική για να το κόψει. Ξεροπόταμοι και ρέματα κατέβασαν μεγάλο όγκο νερού, όπως ο Ξεριάς στο Άργος και το ρέμα Ραμαντάνη στο Ναύπλιο. Επίσης στην οδό Άργους και στην οδό Ασκληπιού στο Ναύπλιο διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και η αστυνομία διοχέτευε την κίνηση μέσω της Χαριλάου Τρικούπη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές & καταιγίδες – Θυελλώδεις ανέμους) σύμφωνα με το υπ. αριθμ. : 4611/23.09.2019 έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π. / Κ. Επιχειρήσεων ο Δήμος Πατρέων θα βρίσκεται σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού από τις βραδινές Δευτέρας 23.09.2019 μέχρι και Τρίτη 24-09-2019 .
Ο Δήμος Πατρέων συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να:
• Βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και να προχωρήσουν σε καθαρισμό αυτών εφόσον απαιτείται.
• Βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά.
• Περιοριστούν στις αναγκαίες μετακινήσεις.
• Αποφύγουν την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους, εάν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ
• Να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλές υψηλό σημείο.
• Μη διασχίζουν χείμαρρους πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
• Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν ακινητοποιήθηκε και ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
• Μη πλησιάζουν σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ
§ Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
§ Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
§ Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
§ Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
§ Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Σε περίπτωση κινδύνου, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 – 112.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (18/2019), που εκδόθηκε τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, ισχύει από σήμερα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (25-09-2019), δημοσιοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αναφέρει τα εξής:

Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Δευτέρα (23-09-2019) και από τα βορειοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Συγκεκριμένα :
1. Σήμερα Δευτέρα (23-09-2019) από αργά το βράδυ θα επηρεαστούν το Ιόνιο και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη (24-09-2019) η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

2. Αύριο Τρίτη (24-09-2019) τα ισχυρά φαινόμενα, τα οποία στη δυτική Ελλάδα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, πιθανώς να επηρεάσουν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Από αργά το απόγευμα της Τρίτης (24-09-2019) και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (25-09-2019) θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Σε έγγραφό της η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρει σχετικά: «Παρακαλούνται οι υπηρεσίες, που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους».