Η ιστορία για απεξάρτηση από το πετρέλαιο είναι αμφιλεγόμενη

Παρέμβαση έξω, αντίδραση μέσα. Σήκωσε το γάντι ο καθηγητής Αβραάμ Ζεληλίδης στις οικολογικές ομάδες που έκαναν επικοινωνιακή παρέμβαση κατά των Εξορύξεων έξω από το χώρο διεξαγωγής του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Από το βήμα του Συνεδρίου, ο καθηγητής διαμαρτυρήθηκε για το κίνημα και μάλιστα μίλησε για αποπροσανατολισμό, θεωρώντας ότι η αναζήτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε αρκετές περιπτώσεις είναι αμφιλεγόμενη υπόθεση.
Τα μέλη της πρωτοβουλίας ύψωσαν πανό με κεντρικό σύνθημα «Αφήστε τους υδρογονάνθρακες στο έδαφος» με αφορμή την ειδική συνεδρία που είχε σαν θέμα τις «Ενεργειακές εξελίξεις ως μοχλός Περιφερειακής Ανάπτυξης» και στην οποία πήραν μέρος κυβερνητικά στελέχη και θεσμικοί εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιριών.
Τα μέλη της Πρωτοβουλίας πολιτών μοίρασαν στους συνέδρους αλλά και στους πολίτες που συμμετείχαν, φυλλάδιο στο οποίο καταγράφεται ριζική τους αντίθεση στις εξορύξεις τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.
Ο καθηγητής, που ήταν μεταξύ των εισηγητών στην ημερίδα, είπε ότι όλη η ιστορία για απεξάρτηση από το πετρέλαιο είναι αμφιλεγόμενη- και μάλιστα εν πολλοίς ευνοείται από χώρες όπως η Γερμανία που στερούνται πρόσβασης σε πετρελαιοπαραγωγές ζώνες- και ότι οι εναλλακτικές πηγές δεν προστατεύουν απαραίτητα το περιβάλλον: Αναφέρθηκε στα αιολικά πάρκα της Βαράσοβας και της Βίδοβας που αποτελούν οπτική παραφωνία, προσθέτοντας ότι δεν ανέπτυξαν καμία θέση εργασίας. Και είπε ακόμα ότι η Μεσόγειος δεν προστατεύεται αν ματαιωθούν οι εξορύξεις στην Ελλάδα: Ατύχημα μπορεί να γίνει στην Αλβανία και στη Λιβύη, και θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και για εμάς.
Καταλήγοντας, ο καθηγητής είπε ότι θα πρέπει να απαντηθεί με επίθεση αυτή η τάση και ότι προσφέρεται για δημόσια αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους τη